Zovko: Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića

Radiosarajevo.ba
Zovko: Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića
/ Željana Zovko

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko učestvovala je danas u Strasbourgu na raspravi o izvještaju o Bosni i Hercegovini za prošlu godinu.

Ovom prilikom ona je pozdravila dogovor koji su u nedjelju postigli lideri hrvatske i srpske konstitutivne zajednice u Mostaru za ubrzanje formiranja novog Vijeća Ministara. Naglasila je da se bošnjačka konstitutivna zajednica mora ohrabriti da se pridruži ovim naporima i da se što prije formira Vijeće Ministara, jer je Bosna i Hercegovina suočena s gorućom migrantskom krizom.

“Sa zabrinjavajućom zebnjom gledam pozive bošnjačkog lidera Komšića i njegove prijetnje upućene Republici Hrvatskoj. Nadam se da će uskoro s tim da prestane i da će se prestati s tim obraćanjem prema jednoj članici Europske unije. Očekujem od vas, što veću pomoć od strane Bruxellesa i da konačno pređemo iz Dejtonske u Briselsku fazu jer Dayton se već odavno prekršio, a Bruxelles nije još ni počeo”, poručila je Zovko.

Podsjećamo da je 6. februara 2018. godine na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojen izvještaj Komisije o napretku Bosne i Hercegovine za prošlu godinu.

Usvojeni Izvještaj poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka u EU integracijama.

U izvještaj o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Zovko kojima poziva na donošenje Izbornog zakona koji bi bio u skladu sa odlukama Ustavnog suda te na formiranje Doma naroda Federacije u skladu odluci Suda, pozivajući se i na izjave Visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, koja mora odražavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije