Zoran Tegeltija se sastao sa Johanom Sattlerom: Resor finansija ključan za sprovođenje reformi

1
Radiosarajevo.ba
Zoran Tegeltija se sastao sa Johanom Sattlerom: Resor finansija ključan za sprovođenje reformi
Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH / Zoran Tegeltija i Johann Sattler

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za BiH i šefom Delegacije Evreopske Unije u Bosni i Hercegovini Johanom Satlerom o aktivnostima koje očekuju vlasti u BiH nakon dobijanja kandidatskog statusa.

Na prvom sastanku nakon imenovanja ministra Tegeltije na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH ambasador Satler je, uz čestitke i želje za uspješan rad, ocijenio da je resor finansija veoma važan i da će biti ključan u sprovođenju reformi na putu ka EU.

Na sastanku je istaknuto da nakon dobijanja kandidatskog statusa slijede aktivnosti u procesu pregovaranja te su u pripremi i sastanci na visokom nivou između predstavnika EU i vlasti u BiH.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Državni zastupnici danas o izmjenama Zakona o akcizama

Državni zastupnici danas o izmjenama Zakona o akcizama

Ministar Tegeltija naglasio je da uskoro očekuje formiranje vlasti u Federaciji BiH kako bi se u punom kapacitetu mogle obavljati aktivnosti u procesu evropskih integracija.

"Neophodno je održati dobru atmosferu koju smo imali u brzom formiranju vlasti, ali ključna uloga je povjerenje i privrženost onome što je dogovoreno. U tome svoju ulogu ima i međunarodna zajednica.

Očekujem da ćemo u narednom periodu nastaviti dobrim putem i da se nećemo baviti parcijalnim rješenjima nego svim onim što je dogovoreno prilikom formiranja vlasti", istakao je Tegeltija.

Pored toga, ministar finansija i trezora BiH, kazao je da bi budžet za 2023. godinu trebao biti usvojen najkasnije do kraja prvog kvartala ove godine do kada je na snazi Odluka o privremenom finansiranju, te da je to samo jedan od zadataka koji su pred sebe stavile stranke koje su formirale vlast i Vijeće ministara BiH.

Ambasador Satler istakao je da će Delegacija EU i ubuduće biti podrška institucijama vlasti u BiH na evropskom putu, saopšteno je iz Ministarstva trezora i finasija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije