Zoran Milanović stigao u BiH pa poručio: HDZ-ov izborni zakon neće proći

29
Radiosarajevo.ba
Zoran Milanović stigao u BiH pa poručio: HDZ-ov izborni zakon neće proći
Foto: Fena / Zoran Milanović danas u Tuzlil

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, danas, 11. maja, boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je u posjeti Tuzli i Distriktu Brčko. Plan je, kako smo već objavili, da se susretne s pripadnicima 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla, gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem te učestvuje na obilježavanju 32. obljetnice osnivanja 108. pješačke brigade Hrvatskog vijeća obrane Ravne Brčko.

Danas je, tokom posjete, komentirao kako su "hrvatske ratne brigade iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu, koje su bile u Tuzli i Brčkom, primjer dobre i razumne saradnje sa Armijom RBiH".

"Nije bilo idealno, bilo se na rubu sukoba, ali do njega nije došlo. Razum određenih ljudi je prevagnuo na ovu bolju stranu i toga se treba sjećati i obilježavati. Ovo je dobar dio naše zajedničke povijesti", poručio je Milanović...

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Na novinarsko pitanje, šta očekuje od HDZ-a kada je u pitanju "položaj Hrvata u BiH", odvratio je kako od HDZ-a ne očekuje ništa, ali od Domovinskog pokreta očekuje da se izjasne hoće li biti u politici ili ne:

"HDZ nije napravio ništa. Ovo je država Hrvata, da krenem od svog naroda, Srba i Bošnjaka ili Bošnjaka, Srba i Hrvata. Moraju biti ravnopravni. Moraju imati pravo izbora svojih nacionalnih predstavnika, to je tako. To možda nije idealno, ali je tako. U tom pogledu HDZ nije napravio baš ništa i neće napraviti ništa. Tu ću stati jer sam u stranoj državi.

Zoran Milanović danas dolazi u posjetu BiH - pogledajte koga će posjetiti

Zoran Milanović danas dolazi u posjetu BiH - pogledajte koga će posjetiti

Odnosi sa BiH i status Hrvata su također pitanje nacionalne sigurnosti Hrvatske. Ne oružane, ne rata, ovo je mirna zemlja, ali je pitanje hrvatskih nacionalnih interesa. Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i to treba promijeniti, vratiti na tvorničke postavke."

Dalje je na pitanje o izbornom zakonu, koji je predložio HDZ i to da nije prošao, komentirao: "Neće ni proći."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije