Zoran Ivančić: Demokraciju na reviziju!

Radiosarajevo.ba
Zoran Ivančić: Demokraciju na reviziju!

Foto: Reuters


Piše: Zoran Ivančić


„Dosta je više u ovoj zemlji ljudskih prava! Dosta i previše.“

Ovo nije izjava zatucanog balkanskog političara, nego školovane i suptilne žene i majke. Što li ju je nagnalo da tako govori?

Stotine i hiljade osuđenih kriminalaca se nalazi na slobodi jer čekaju da im se od naših para izgrade zatvori po evropskim standardima. Dvokrevetni apartmani, TV i internet, sport i razonoda, to im moramo omogućiti. I oni koji su nekim slučajem na odsluženju zatvorske kazne, bez obzira koji zločin počinili, ubojstvo, silovanje, terorizam - imaju redovita odsustva i izlaske, kao nekoć primjerni vojnici na odsluženju vojnog roka.

Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac, u crno je zavio mnoge obitelji Srba u Slavoniji. Ipak, država u kojoj su Srbi konstituivni narod i imaju svoje predstavnike u pravosuđu i unutrašnjim poslovima mu je glatko dodijelila državljanstvo i pružila utočište, to drevno ljudsko pravo gosta i putnika da se sakrije od progona kod dobrog domaćina.

Iako su im na raspolaganju bile razne mjere kojim bi se to moglo osujetiti, ne samo da ništa nisu poduzeli nego nisu čak uputili ni negativan komentar na Glavaševu punu afirmaciju i najavu političkog djelovanja u Bosni i Hercegovini. A kad se na Savi održava agit-propovski pomen na žrtve Jasenovca, na žrtve te iste Glavaševe ideologije, cijela svita vladajućih struktura se pojavi na fotografiranju i kune u nezaborav.

Šta jeste a šta nije demokracija

Ni Biljanu Plavšić nisu zaobišle blagodeti ljudskih prava. Gospođa u godinama, lažna intelektualka, lažna pokajnica, istakla se u krčkanju sarme u švedskom kazamatu sa 4 zvjedice (peta mu je zamalo izmakla, žalila se Biljana na probleme sa ventilacijom) i eto ti pomilovanja.

Nema veze što svijetom i dan danas transportiraju 90godišnjake spojene na infuziju i katetere da bi stali pred lice pravde za zločine u Drugom svjetskom ratu. Carl Bildt, ako nije doprinio njenom puštanju, nije mu ni odmogao. Pažljiviji historičar će se sjetiti da je za vrijeme Bildtovog ohaerovanja Biljanin ljubljeni Željko Ražnatović Arkan dobio pare međunarodne zajednice za predizborne aktivnosti u BiH. Za nadati se jedino da joj Ceca nije oprostila.

Ljudska prava mogu se u Bosni i Hercegovini uživati i posthumno. Neki dan je usred Sarajeva svečano obilježena i medijski popraćena godišnjica smrti Mušana Topalovića Cace. A nedaleko od te svečanosti okupili su se prijatelji i rodbina na grobovima njegovih žrtava, njih desetak koje je zvjerski masakrirao samo u zadnjem danu svoje meteorske karijere. Za točan broj i za grob njegovih žrtava se nikada neće znati.

Sve ove devijacije i izdaje logike i poštenja lažno se nazivaju demokracijom, ljudskim pravima, slobodom govora i kako sve ne. Sazrelo je vrijeme za jednu ozbiljnu i konzekventnu reviziju šta demokracija jest i šta nije, i šta je uopće od demokracije izvodivo u zemlji koja se oporavlja od tranzicije i rata, pod mudrim vodstvom onih koji su do njega i doveli.

Protiv fašizma se znamo boriti, dokazali smo to u dva velika rata, a ako nam nešto dođe glave, to će biti demokracija.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije