Znate li šta je DIE?

Radiosarajevo.ba
Znate li šta je DIE?

Demokratsku inicijativu za Evropu (DIE) čine predstavnici stranaka, okupljeni s ciljem da razmjenjuju mišljenja i usaglašavju stavove o bitnim i aktuelnim pitanjima na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

Paralelno dok se istim poslom bave i rukovodstva stranaka na zvaničnim skupovima, članovi DIE to rade u okviru ove neformalne grupe, poštujući demokratske principe uvažavanja i pronalaženja rješenja na principu kompromisa.

DEI čine predstavnici osam političkih partija: Azra Hadžiahmetović (SBiH), Mira Popović (DNS), Nermina Kapetanović (SDA), Nermina Zaimović Uzunović (SDP BiH), Martin Raguž (HDZ 1990), Branislav Borenović (PDP), Lazar Prodanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZ BiH). 

Ova grupa danas je imala sastanak na Jahorini, na kojem su razmatrane izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ponašanje sudionika u predizbornoj kampanji, te uključivanje evropskih standarda i dobrih praksi u borbi protiv korupcije.

Članovi DIE smatraju da se predizborna kampanja treba voditi slobodno, otvoreno, javno i argumentovano, saopćeno je.

S tim u vezi, zaključeno je da će DIE u narednom periodu izraditi Kodeks ponašanja političkih partija u izbornoj kampanji i ponuditi ga političkim partijama na usvajanje kao svoj doprinos fer i korektnoj izbornoj kampanji, prenosi Fena.

Razmatrane su i mogućnosti uključivanja evropskih standarda i dobrih praksi u borbi protiv korupcije. Zaključeno je da će pojavni oblici i mjere sprječavanja korupcije u oblastima javne uprave, političkih partija, visokog obrazovanja i zdravstva biti razmatrani na idućim sastancima DIE, saopćeno je, prenosi Fena .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije