Znate li koliko je iznosila neto plaća u BiH u julu

1
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko je iznosila neto plaća u BiH u julu
Arhiv / Prosječna neto plata u BiH u julu 1.262 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Bosni i Hercegovini u julu ove godine iznosila je 1.262 KM, što je nominalno manje za 0,4 posto, a realno manje za 0,2 posto u odnosu na juni ove godine.

Prosječna neto plaća za juli ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za 11,3 posto, a realno je viša za sedam posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Najviše prosječne neto plate u julu u BiH imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja 1.865 KM, zatim u djelatnosti informacije i komunikacije 1.846 KM, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom 1.737 KM.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Najmanje prosječne neto zarade u julu imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane u iznosu od 816 KM, te u građevinarstvu 951 KM.

Prosječna bruto plata za juli ove godine iznosila je 1.944 KM, što je nominalno manje za 0,5 posto, a realno manje za 0,3 posto u odnosu na juni ovre godine. Prosječna bruto plata u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec lani nominalno je viša za 11,8 posto, a realno za 7,5 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije