Zloglasni četnički vojvoda sa Grbavice postrojio zločince u Draževini

Radiosarajevo.ba
Zloglasni četnički vojvoda sa Grbavice postrojio zločince u Draževini
Foto: Screenshot / Slavko Aleksić postrojio četnike

Četnički fašisti okupili su se danas u Višegradu da odaju počast zloglasnom četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata - Draži Mihailoviću.

Nakon postrojavanja u Višegradu četnici su nastavili svoj fašističko-nacistički folklor i u Draževini, selu koje se nalazi nadomak Višegrada. Četnike je u Draževini postrojio zloglasni vojvoda s Grbavice - Slavko Aleksić.

Ko je Slavko Aleksić?

On je komandirao trupama raspoređenim u blizini Jevrejskog groblja odakle je svakodnevno terorizirao građanke i građane bosanskohercegovačke prijestolnice. Do 1992. godine skromni zaposlenik sarajevske pošte, razgoropadio se obnovom rada sarajevskih četnika u praskozorje agresije.

Postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Zajedno s hiljadama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, sve se rjeđe pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se nezvanično može saznati, često se "spušta" u sam grad, a redovni je učesnik svih četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Učesnik je bio i danas kada je postrojio četnike u Draževini.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za šta - baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima. Ni gore spomenuti Brne Gavrilović, predratni čudak s Alipašinog Polja, nikada nije procesuiran. O njemu se zna još manje. Jedno vrijeme "čuvao" je mentora i idola - vojvodu Šešelja, da bi se poslije odlaska vođe radikala u Haag, izgubio trag o gospodaru života i smrti na ratnoj Ilidži.

Vojvoda Slavko Aleksić danas, dakle, dane provodi u šumama oko Bileće i povremeno siđe u civilizaciju čisto da nas upozori kakve spodobe spremne za klanje žive oko nas. Nikada nijedna institucija u ovoj zemlji nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice. Tako će vjerovatno i ostati. On uredno putuje kao i svi drugi državljani Bosne i Hercegovine, isti oni koje je ubijao s brda, kukavički i sistemski.

I ko zna koliko još takvih ili sličnih kriju ovdašnje šume, o kojima se ispredaju najnevjerovatnije priče. Kao što je ona da u šumama živi Drekavac, koji kad se probudi - počinje rat. No, u šumama, očigledno, žive konkretni ljudi. I čekaju novi rat. Koji svako malo priziva ista politika koja je Slavku Aleksiću obukla uniformu i dala oružje u ruke.

Kako bi ubijao svoje dojučerašnje sugrađane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije