Zločini u Bužimu: Odobreno psihijatarsko vještačenje Aleševića

Fena
Zločini u Bužimu: Odobreno psihijatarsko vještačenje Aleševića
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
Sud BiH prihvatio je prijedlog da se obavi psihijatrijsko vještačenje optuženog Mehmeda Aleševića za ratne zločine i da mu se oduzmu putne isprave.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Aleševiću oduzmu putne isprave radi obezbjeđenja njegovog prisustva postupku. Također je ocijenilo da se treba obaviti timsko vještačenje zdravstvenog stanja optuženog kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prisustvuje suđenju, javio je BIRN-Justice Report. 

Odbrana se usprotivila oduzimanju putnih isprava, istaknuvši da Alešević redovno ide na kontrole u medicinsku ustanovu u Sloveniji.

Optuženi je na ročište došao u pratnji supruge, jer je zbog lošeg zdravstvenog stanja pod sedativima. 

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedloge optužbe za psihijatrijskim vještačenjem Aleševića, te donijelo odluku da mu se oduzmu putne isprave i predaju u policijsku stanicu u Bužimu.

Alešević je optužen da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Prema optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Zajedno s njim, optuženi su i Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić, te Samir i Husein Isaković, kojima je u toku suđenje pred Sudom BiH. Postupak je razdvojen u odnosu na Aleševića, koji se nalazio na liječenju u Sloveniji.

Naredno ročište će biti naknadno zakazano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije