Zločini iz mržnje razdiru bh. društvo

Radiosarajevo.ba
Zločini iz mržnje razdiru bh. društvo

Bosanskohercegovačkom društvu, koje se još uvijek oporavlja od posljedica proteklog rata, prijeti opasnost od zločina počinjenih iz mržnje, koji narušavaju procese pomirenja, navodi se u izvještaju OSCE-a u BiH.

Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH izdala je izvještaj pod nazivom “Borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, u kojem se bosanskohercegovačkim vlastima i organizacijama civilnog društva daju preporuke kako da se nose sa ovim fenomenom.

Fletcher Burton, šef Misije OSCE-a u BiH, rekao je da je njegova organizacija u proteklih pet godina pratila pred lokalnim pravosuđem 100 suđenja za zločine iz mržnje, te je na osnovu toga izdala zaključke da se poboljša zakonodavni okvir i ostvari specijalizirana obuka za pravosudne i policijske agencije kako bi se efikasnije vodili postupci za ovu vrstu zločina.

“Krivična djela počinjena iz mržnje razdiru ovo društvo. Ona uništavaju povjerenje i zajednice. To je razlog zašto ne želimo da ovaj izvještaj bacimo na policu. Nastavit ćemo našu zagovaračku kampanju i koristit ćemo ove preporuke da poboljšamo rad različitih agencija koje se bave ovim problemima”, kazao je Burton.

Prema riječima Saše Bojanića, pravnog savjetnika OSCE-a u BiH, koji je radio na izvještaju, najčešći oblici zločina iz mržnje u ovoj zemlji jesu verbalni i fizički napadi na pripadnike drugih etničkih grupa i napadi na religijske objekte.

Praćenjem 100 suđenja pred bosanskohercegovačkim pravosuđem, OSCE je zaključio da presude za zločine iz mržnje trebaju biti oštrije od presuda za iste zločine u svojoj bazičnoj formi, kako bi se osiguralo da postoji pošteno i pravedno obeštećenje za pretrpljenu štetu.

“Nerazmatranje naknade štete u većini predmeta krivičnih djela počinjenih iz mržnje jeste zabrinjavajuće. Pozivanje na predrasude kao motiv za počinjenja djela i dosuđivanje naknade za štetu važni su načini za prepoznavanje ozbiljnosti i težine djela”, zaključeno je u izvještaju.

   
Ambasador Burton je kazao da će Misija OSCE-a o svojim zaključcima razgovarati sa vlastima i organizacijama civilnog društva u BiH kako bi se potpomogla “borba protiv zločina iz mržnje”.

Preporuke, kako je otkrio Burton, tiču se pet segmenata
- usvajanje boljeg zakonodavnog okvira za procesuiranje djela iz mržnje,
- osiguravanje specijaliziranog treninga za pravosuđe i policijske agencije,
- prikupljanja podataka o svim zabilježenim slučajevima,
- javno osuđivanje svih zločina iz mržnje i
- podrška nevladinim organizacijama koje rade na pomirenju.

Adam Kobieracki, direktor OSCE-ovog Centra za prevenciju konflikta, istakao je da je ključno da se spriječi porast zločina iz mržnje s obzirom da oni izazivaju “tenzije, koje lako mogu prerasti u otvoreni sukob”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije