Zločinački poduhvat će ostati pravomoćna činjenica

Radiosarajevo.ba
Zločinački poduhvat će ostati pravomoćna činjenica

 Poznati zagrebački advokat Zvonimir Hodak smatra da "nema šanse da se sruši teza o zločinačkog poduhvatu koja stoji u presudi hrvatskim generalima" i smatra da se u žalbenom postupku može samo dobiti nešto manja zatvorska kazna za Gotovinu i Markača. "Drugostepenom presudom možemo dati nove dokaze koji mogu smanjiti kaznu generalima, ali zločinački poduhvat će ostati pravomoćna činjenica koju Hrvatska više ne može oboriti nikakvom diplomatskom olujom", kazao je na Hrvatskom radiju Hodak.

On vjeruje da će se ta presuda uvijek izvlačiti i davati Hrvatskoj na znanje, što će dodatno biti potvrđeno kada dođe do presude šestorici Hrvata za BiH.

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić smatra da je najveći hrvatski adut - američka podrška akciji "Oluja".

"Treba jasno kazati da Amerikancima ne odgovara kategorizacija `zločinačkog poduhvata` jer je završetak rata na ovim prostorima najveći uspjeh Klintonove administracije. Ja smatram da ima prostora za diplomatiju, ali treba pomoći advokatima u svemu onome što se sada može učiniti", rekao je Granić i dodao:

"Ja znam kako Amerikanci to rade. Zalažem se za tihu vrhunski kompetentnu diplomatiju o kojoj se javno ne govori ništa", kazao je on.

Međutim, u emisiji Hrvatskog radija nije se razgovaralo o srpskim žrtvama koje su ubijene nakon "Oluje, niti o tome ko je odgovaran za ubijenih 600 ljudi, uglavnom u kolonama nakon vojne akcije ili o onima koji su živi zapaljeni u kućama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije