Zločinac koji je u Hagu osuđen zbog ubijanja Srebreničana izabran za šefa Streljačkog saveza RS-a?!

15
Radiosarajevo.ba
Zločinac koji je u Hagu osuđen zbog ubijanja Srebreničana izabran za šefa Streljačkog saveza RS-a?!
EPA / Ljubomir Borovčanin

Skandalozne odluke, poruke, provokacije, prijetnje, negiranja historije, nažalost, postali su svakodnevica Bosne i Hercegovine.

Novi udarac iz bosanskohercegovačkog entiteta RS stigao je krajem 2022. godine, kada su, 19. decembra, na skupštini jednoglasno odlučili da će postaviti osuđenog ratnog zločinca za prvog čovjeka Upravnog odbora Streljačkog saveza RS.

Zamislite to... zločinac koji je osuđen jer nije spriječio ubistva i progone Srebreničana u julu 1995. godine dobio je da 'vodi', ni manje ni više, nego Streljački savez...

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Riječ je o Ljubomiru Borovčaninu, koji je u Haagu osuđen na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina u Srebrenici. 

Pušten je na slobodu 2016, nakon "odslužene dvije trećine kazne" koje su mu izrečene u Haaškom tribunalu. On je od 2011. kaznu služio u danskom zatvoru; u pritvoru u Scheveningenu boravio je od proljeća 2005. godine, a osuđen je u junu 2010. godine.

Borovčanin je bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS, proglašen krivim jer nije spriječio ubistva, progone srebreničkih muslimana u julu 1995. godine. Sud ga hje oslobodio optužbe za genocid.

Ko je M. Jasikovac, optuženik za genocid u Srebrenici i šta je tačno radio od 13. do 15. jula 1995.

Ko je M. Jasikovac, optuženik za genocid u Srebrenici i šta je tačno radio od 13. do 15. jula 1995.

"Streljački vodovi smaknuli su bespomoćne muškarce i dječake, zakopali ih u masovne grobnice, a zatim otkapali i ponovo zakapali u pokušaju da skriju istinu od svijeta", govorila je na njihovom suđenju tadašnja tužiteljica Carla del Ponte.

Ona je te 2006. dodala da su "mnoge žrtve bile vezane i s povezom preko očiju kako bi se olakšao posao njihovim ubicama".

Borovčaninu se sudilo zajedno sa još šestoricom zločinaca - optuženi i osuđeni su: generali vojske RS Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Radivoje Miletić i Milan Gvero, te obavještajni časnici Vujadin Popović, Drago Nikolić i Borovčanin, kao zapovjednik specijalaca MUP-a.

I ništa od ovog nije smetalo da bude, JEDNOGLASNO, izabran za ovu funkciju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije