Zlatni septembar u Tuzli: Mjesec podizanja svijesti o dječjem raku

0
Radiosarajevo.ba
Zlatni septembar u Tuzli: Mjesec podizanja svijesti o dječjem raku
Foto: BHRT / Tuzla

Pod sloganom “Budi zlatan“, danas je u Tuzli obilježen Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka.

Tim povodom predstavnici Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” na izloženim info pultovima ukazali su na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice, prenosi BHRT.

“Istina je da je period liječenja jedan od najvažnijih perioda sa najviše problema i komplikacija, međutim kako je hemoterapija sama po sebi teška, postoje mnoge posljedice i problemi s kojima se djeca susreću nakon izlaska iz bolnice”, rekla je Atifa Buldić-Bešić, PR Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Prisutni građani su kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane maske pružili podršku djeci oboljeloj od raka te pomogli da se njihov glas što dalje čuje. Također, pozivom na humanitarni broj 17010 svi zainteresirani mogu donirati dvije KM.

“Ovom prilikom građanima želimo razbiti mnoge predrasude među kojima je ta da je kancer prenosiva bolest ili da djeca oboljela od raka imaju tužnu budućnost. To su stigme koje ćemo rušiti i pokušati prevenirati na ovaj način i nadamo se da će odgovor društvene zajednice biti pozitivan”, naglasila je Buldić-Bešić.

Mjesec podizanja svijesti o dječijem raku obilježen je danas i u Zenici, a 26. septembra planiran je u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije