Zlatko Lagumdžija osudio postupke Christiana Schmidta: "Postao je kao Vegeta, miješa se u sve živo"

6
Radiosarajevo.ba
Zlatko Lagumdžija osudio postupke Christiana Schmidta: "Postao je kao Vegeta, miješa se u sve živo"
/ Zlatko Lagumdžija

Bosanskohercegovački ambasador u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je komentarisao izjave i djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, Berlinski proces, kao i krizu na Bliskom istoku.

Govoreći za BHT1 o Schmidtovom izjednačavanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića,

"Želim da odvojim poteze Christiana Schmidta od institucije Ureda visokog predstavnika (OHR). Ona je neophodna kao institucija koja će još dugo vremena trajati dok se ne riješe problemi koje je Dejtonom predviđeno da se rješavaju na normalnom putu, a to je da imamo efikasnije državne mehanizme, da onemogućimo blokade, da uspostavimo efikasan Ustavni sud itd.

Nakon smrti djevojčice (16) u Sarajevu: Oglasili se iz privatne stomatološke ordinacije

Nakon smrti djevojčice (16) u Sarajevu: Oglasili se iz privatne stomatološke ordinacije

S druge strane, Schmidt je postao čovjek koji je kao Vegeta, počeo se miješati u sve živo. On je prvo napravio jednu katastrofalnu greško kad je u izbornoj noći napravio nasilje nad Izbornim zakonom. Nakon toga je došlo njegovo putovanje u Strasbourg da se miješa u Međunarodni sud za ljudska prava Europske unije. Njegovo miješanje u slučaju 'Kovačević' je potpuno neprimjereno.

I sada je došla njegova izjava. Da li svjesno ili nesvjesno, više nemam pojma, miješajući se u sve živo što zna i ne zna, odlučio je da uleti u jedno živo blato jer izjednačavati presuđenog ratnog zločinca s prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH, koji je imao respekt u kompletnom demokratskom svijetu, i na istoku i na zapadu, potpuno je neprimjereno. Ne znam je li mu palo na pamet da uporedi Hitlera i Churchilla, a nije mu palo na pamet", kazao je.

Ostatak intervjua Zlatka Lagumdžije za BHT možete pogledati na linku ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije