Živković: Šarović bio dobar ministar za BiH, ali loš za RS

Radiosarajevo.ba
Živković: Šarović bio dobar ministar za BiH, ali loš za RS

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković (SNSD) izjavio je jučer, nakon što je ovaj dom glasao za smjene kadra SDS-a u Savjetu ministara BiH, da je time završena SDS-ova borba za fotelje.

"Ovdje je bilo riječi o borbi za fotelje, a ne o političkoj borbi", izjavio je Živković novinarima nakon glasanja.

On je rekao da je završena "paranoidna i neprirodna situacija da SDS bude opozicija u Republici Srpskoj, a da na nivou BiH uzima sva radna mjesta koja su na raspolaganju".

"Mi smo naivno vjerovali da možemo da branimo zajednički interes na osnovu neke platforme. Lično sam smatrao da ta platforma nije bila potrebna. Oni su je zloupotrijebili samo za radna mjesta", istakao je Živković.

On je, piše agencija Srna, naglasio da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović bio dobar ministar za BiH, ali loš za Republiku Srpsku.

"Nesporno je da je prenesena nadležnost iz Parlamentarne skupštine BiH na Savjet ministara gdje kratkovida pamet SDS-a nije mogla da shvati da nakon idućih izbora to mjesto neće biti ni SDS-a, ni SNSD-a, niti bilo koga iz Republike Srpske i da su ti interesi nepovratno izgubljeni", naglasio je Živković.

O smjeni kadrova SDS-a riječ će dati i Dom naroda, koji zasjeda za desetak dana.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smijenjen je nakon cjelodnevne  rasprave poslanika. Također, smijenjeni su zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmila Mitrović.

Za su glasala 23 zastupnika , 13 je bilo protiv, a tri suzdržana.

Za inicijativu Kluba SNSD-a o smjenama troje funkcionera, uz SNSD, glasali su i poslanici SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i Petar Kunić iz DNS-a. Protiv su glasali poslanici SDS-a, SDA, Vesna Krstović-Spremo, zastupnica PDP-a, i Zvonko Jurišić, lider HSP-a. Suzdržani su bili Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NS Radom za boljitak, i dvoje zastupnika Stranke BiH.

Osim tri SDS-ova kadra u Vijeću ministara, smijenjen je i Bojan Ninković, sekretar Predstavničkog doma bh. parlamenta, takođe iz te partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije