Živko Budimir neće potpisati zahtjev za smjenama

Radiosarajevo.ba
Živko Budimir neće potpisati zahtjev za smjenama

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić kazao je danas, nakon sastanka s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom i čelnicima Platforme, da nije siguran da se više može govoriti o bilo kakvoj platformi, nakon jednostrane odluke SDA da ne podrži državni budžet.

SDP obavijestio partnere da napušta platformu

Pojasnio je da je SDA na ovaj način ugrozila sve ciljeve zacrtane u Platformi te pokušala da se istovremeno pozicionira kao dio vladajuće većine i kao opozicija toj istoj vladajućoj većini

"Smatramo da je istupanjem SDA iz Platforme ta platforma prestala da postoji. Ne našom željom ili krivicom već činjenično", pojasnio je Pudarić.

Na njegov sto je također došao zahtjev koji je potpisalo, kako je rekao Pudarić, najmanje 56 poslanika, a koji se odnosi na stavljanje mandata čelništva FBiH na raspolaganje. "Ovaj broj predstavlja neophodnu parlamentarnu većinu za izbor nove Vlade FBiH."

Zahtjev poslan mimo protokola

SDP očekuje da Budimir, u skladu sa zakonom i Ustavom FBiH, prihvati postojanje parlamentarne većine te da reagira u skladu s "demokratskim uzusom koji postoji u svakom demokratskom društvu". Istakao je da je njegov mandat uvijek na raspolaganju, dao on ostavku ili ne, piše novinska agencija Fena.

Međutim, čelnik HSP-a Zvonko Jurišić objašnjava da je zahtjev 56-oro zastupnika poslan mimo svakog protokola, čak i bez imena predsjednika FBiH. Iz tog razloga, Živko Budimir (HSP) se neće očitovati o ovom zahtjevu.

"Budimir je ponovio da neće potpisati nikakvu rekonstrukciju Vlade FBiH. Ministri iz Platforme će nastaviti raditi svoj posao i provoditi aktivnosti iz Platforme", rekao je Jurišić.

'Načekat će se'
Dodao je da su "jednostrani izlazci iz Platforme i negiranje potpisanog neprihvatljivi"

Potvrdio je da i on zna za "priče da nova koalicija ima 66 potrebnih ruku u Federalnom parlamentu" koji bi mogli podnijeti inicijativu za razrješenje Ustavnom sudu FBiH.

"Ne mogu oni smijeniti čelništvo FBiH, to treba uraditi Ustavni sud, a na osnovu ocjene da li predsjednik FBiH krši Ustav ili ne (...) Oni koji su najavljivali brzu rekonstrukciju Vlade FBiH i smjenu predsjednika i potpredsjednika FBiH, čak i do kraja ovog mjeseca, načekat će se", poručio je Jurišić, javila je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije