'Živa lomača': Hoće li Radomir Šušnjar biti izručen BiH?

Radiosarajevo.ba
'Živa lomača': Hoće li Radomir Šušnjar biti izručen BiH?

Radomir Šušnjar, bivši pripadnik vojske bosanskih Srba iz Višegrada, danas će se pojaviti pred Žalbenim sudom u Parizu (Cour d'Appel de Paris), nadležnim za pitanja koja se tiču postupka njegovog izručenja, saopšteno je iz Udruženja "Žena - žrtva rata", javlja Fena.

Udruženje je, u skladu sa svojim programskim ciljevima borbe protiv nekažnjivosti 2010. godine, obavijestilo Tužilaštvo BiH da se Radomir (Radovan) Šušnjar zvani Lalco krije u Francuskoj. On je u aprilu ove godine uhapšen u Francuskoj.

"Šušnjar je zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem učestvovao u stravičnom zločinu koji je u javnosti poznat kao 'Živa lomača' u kojem je 14. juna 1992. u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvoreno preko 70 civila muslimana među kojima je bilo žena koje su prethodno silovane, kao i djece, a najmlađa žrtva bila je beba od dva dana koja nije uspjela dobiti ni ime. Mučeni su i na kraju živi zapaljeni. Osmero je uspjelo da se spasi. Dvoje od njih osam preživjelih žrtava monstruoznog zločina do danas je umrlo", navodi Udruženje "Žena - žrtva rata". 

Za ovaj zločin, ICTY ( Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju) je osudio Milana i Sredoja Lukića za progone na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumana činjenja i istrebljenje, kao i ubistva i okrutne torture. Milan Lukić je 4. decembra 2012. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvorske kazne.

"Očekujemo da će Sud u Parizu donijeti odluku o izručenju Šušnjara Radomira zvanog Lalco organima pravosuđa Bosne i Hercegovine", ističe se u saopštenju.

Udruženje "Žena - žrtva rata" danas će prisustvovati postupku odlučivanja o izručenju pred nadležnim sudom u Parizu, te će prenijeti zahtjeve za pravdu za žrtve i preživjele, te u cilju informiranja javnosti o ovom zločinu i zločincima koji ne smiju ostati nekažnjeni, bilo da se danas kriju u Francuskoj ili bilo gdje u svijetu.

"Želimo učiniti sve da ovaj zločin protiv čovječnosti, koji ne zastarijeva i koji ima univerzalnu nadležnost, bude do kraja rasvijetljen, a počinioci osuđeni i kažnjeni, ne samo pred ICTY-jem koji je na kraju svog mandata, nego i pred nacionalnim sudovima", ističe Udruženje "Žena - žrtva rata".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije