Žiranti u četvrtak izlaze na ulice

Radiosarajevo.ba
Žiranti u četvrtak izlaze na ulice

Članovi Zajedničke komisije za usklađivanje različito usvojenih tekstova u dva doma Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici nisu raspravljali o Prijedlogu zakona o zaštiti žiranata u FBiH.  

Tako je produžena agonija hiljada žiranata, koji su nakon nedavnog usvajanja ovog zakonskog rješenja u Domu naroda (24. oktobar) očekivali da će ovaj zakon ekspresno proći formalnost u Komisiji, odnosno biti objavljen u Službenim novinama. 

Kako saznaje Avaz.ba, iz Komisije se jučer nisu očitovali o ovom prijedlogu jer smatraju da to u ovom trenutku nije njihov posao. Pravdaju se procedurom prema kojoj Prijedlog zakona treba biti vraćen u Predstavnički dom, gdje treba biti obavljena rasprava o obliku zakona koji je usvojen u Domu naroda. 

S obzirom na to da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma odbijena inicijativa da se o tome raspravlja po hitnoj proceduri, trenutno se pokušava pronaći način da se o ovom pitanju što prije raspravlja u ovom parlamentarnom domu.   

Dženana Hadžimahmutović, predsjednica sarajevskog ogranka Udruženja žiranata u BiH, kazala nam je da su zbog ''previše vremena i bankarskog lobija koji ne dozvoljava da zakon napokon prođe i okonča agoniju 200.000 prevarenih građana BiH", žiranti i članovi njihovih porodica spremni za proteste. 

Mirno okupljanje pred zgradom Parlamenta FBiH najavljuje za četvrtak, 21. novembra, za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma.

Zastupnica SBB BiH u Predstavničkom domu Aida Čikić, koja je preložila zakon, potcrtava da je ovakvim odugovlačenjem, osim poslovnika, prekršen i Ustav. Podsjetila je na ustavnu kategoriju koja nalaže da se jedan dom, u ovom slučaju Predstavnički, u roku od deset dana trebao izjasniti prihvata li formu s amandmanima, onu koja je prošla u Domu naroda. 

"U ovom slučaju prošlo je skoro mjesec dana", podsjetila je Čikić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije