Žiranti se ubijaju, bankari bogatiji od Sarkozija

Radiosarajevo.ba
Žiranti se ubijaju, bankari bogatiji od Sarkozija


Dok kamate konstantno rastu i u mikrokreditnim organizacijama izbijaju kriminalne afere, a prevareni žiranti se ubijaju, ovih dana javnost dobiva ubitačno tačne podatke o primanjima visokopozicioniranih uposlenika i menadžera u bankarskom sektoru.

U Republici Srpskoj je najveća mjesečna plata, prema podacima iz Poreske uprave (ne radi se dakle o saznanju ili špekulaciji), - 220.249 KM (dvjesto dvadeset hiljada i dvjesto četrdeset i devet konvertibilnih maraka).

U Federaciji BiH situacija je malo bolja. Najveća mjesečna plata je 181.112 KM, zabilježena u bankarskom sektoru. Po visini primanja, iza bankarskog sektora slijede osiguravajuća društva i finansijski leasing.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, u bankarskom sektoru su nam prijavljene i plaće, odnosno dohodak po osnovu nesamostalne djelatnosti u iznosima od 180.085,77 KM i 77.971,71 KM, dok je u osiguravajućem društvu prijavljen iznos od 91.419,24 KM, a u finansijskom lizingu od 84.100,69 KM“, kažu u Poreznoj upravi FBiH, prenosi Avaz.

Bosna i Hercegovina je prema posljednjim rangiranjima relevantnih svjetskih bonitetnih kuća najgora u Evropi. Ipak, to nije prepreka da su zarade veće i od zarada ljudi na čelnim pozicijama u svjetskim finansijskim kućama.

Prema podacima Porezne uprave susjedne Crne Gore, prošle godine najveća isplaćena mjesečna plaća bila je 15.166 eura neto i također ju je primio jedan bankar. U Americi je na svoj račun najviše inkasirao bankar Lloyd Blankfein u kompaniji „Goldman Sachs“, 13,2 miliona eura godišnje, dok je Švicarac Antonio Quintella, zaposlenik grupacije „Credit Suisse“, za 12 mjeseci inkasirao 12,3 miliona eura.

Sudeći prema navedenim podacima, zaposlenici u finansijskom sektoru BiH zarađuju mnogo više i od novoizabrane izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Christine Lagarde, čija će godišnja zarada neznatno premašiti sumu od pola miliona eura, što, prema deviznom kursu, iznosi oko 31.700 eura mjesečno.

Manje plaćen od zaposlenika bh. mikrokreditnih organizacija, banaka i osiguravajućih društava je i premijer Velike Britanije David Cameron, čija mjesečna plaća iznosi oko 5.400 eura. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy mjesečno zaradi 19,1 hiljadu eura, a njemačka kancelarka Angela Merkel nešto više od 21.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije