Zimski uslovi na svim magistralama

Radiosarajevo.ba
Zimski uslovi na svim magistralama

Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere, prenosi Fena.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva:
1. Konjic-Mostar,
2. Sarajevo-Foča,
3. Mostar-Nevesinje,
4. Tomislavgrad-Karlov Han,
5. Šuica-Tomislavgrad-Posušje,
6. Gacko- Tjentište i
7. Stolac-Neum.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Tomislavgrad-Prozor, Ljubinje-Bileća, Bileća-Berkovići-Stolac i Kula-Pale.

Na putnim pravcima Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Pale, Kupres-Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Nevesinje-Gacko, te na putevima od Mostara prema Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku i Stocu saobraćaj se odvija otežano. Na planinskom prevoju Romanija (Sarajevo-Rogatica) zabranjeno je saobraćanje teretnih vozila sa prikolicom i šlepere.

Tokom noći počeo je ponovo padati snijeg, što dodatno otežava saobraćanje na putnim pravcima koji su otvoreni. Poteškoće vozačima pričinjava i jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Stožera civilne zaštite HNK-a zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila.

Apelujemo da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Za saobraćaj su zatvoreni granični prelazi Prisika-Aržano i Hum-Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prelazima saobraćaj se odvija usporeno.

Radovi:
Magistralni putevi:
M-16

-Banja Luka-Klašnice (od Klašnica do vijadukta Zalužani) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-16.2
-Prozor-Jablanica,zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-18
-Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
-Gacko-Foča-na prevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova.

Regionalni putevi:
R-467
Olovo-Ribnica zbog većeg oštećenja mosta u mjestu Podkamensko saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu ( za vozila do 15 tona ukupne mase) u blizini mosta.
R-445 Kakanj-Visoko zbog sanacije mosta u mjestu Dobrinje saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Kanton Sarajevo:
-Zbog radova na izmještanju korita rijeke Večerica saobraćaj je obustavljen u ulici Hrasnička cesta (od raskrsnice sa ulicom IV Viteške brigade do raskrsnice sa ulicom Butmirska cesta).
-Zbog radova na kanalizacionoj mreži od 08 do 16 sati izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja u ulicama: Marcela Šnajdera, Stupska, Latička, Zagrebačka (kod br.5), Širokac,Vratnik mejdan, Hendek i Carina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije