Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora zbog ratnog zločina

5
Radiosarajevo.ba
Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora zbog ratnog zločina
Foto: Arhiv / Kantonalni sud u Mostaru

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva HNK u Mostaru, Kantonalni sud u Mostaru je donio osuđujuću presudu koju je Tužilaštvp zaprimilo 11.8.2022. godine i kojom je oglasio krivim optuženog Zijada Padalovića (1965.), iz Konjica, zbog kaznenog djela "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" iz čl. 144. preuzetog Kaznenog zakona SFRJ i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina i 6 (šest) mjeseci.

"Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je 9. februara 2017. godine podiglo optužnicu protiv Zijada Padalovića stavljajući mu na teret da je za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane, na području općine Konjic, kao pripadnik vojne policije 45. Brdske brigade ARBIH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, kao i odredbe III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima 14.9.1993 godine, u prijepodnevnim satima, u Buturović Polju, općina Konjic, znajući da se u kući 'J. T.' nalaze zatvoreni ratni zarobljenici Hrvatskog vijeća odbrane koji su prethodno položili oružje i predali se Armiji RBiH, došao do prozora kuće i kroz prozor u unutrašnjost prostorije u kojoj su boravili zatvorenici, iz automatske puške ispalio više projektila u njihovom pravcu koji su pogodili M. D., Z. Š. i I. K., nakon čega su istog dana, teško ranjeni M. D. i Z. Š. prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici, pa je posljedicom teškog ranjavanja M. D. zadobio tešku tjelesnu ozljedu opasnu po život, uslijed čega je kod istog nastupila smrt dana 15.9.1993. g., a kod Z. Š. teške tjelesne ozljede u vidu ustrijela desne podlaktice, loma desne sjedalne kosti, te ranu na vanjskoj strani desnog sjedalnog predjela, a kod I. K. tjelesne ozljede u predjelu butine, čime je počinio kazneno djelo 'Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika' iz preuzetog KZ SFRJ.

Prilikom donošenja odluke, sud je ocijenio da je izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina i 6 (šest) mjeseci dovoljna, promatrajući sa aspekta zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, da se izrazi društvena osuda počinjenog djela, da se utječe na počinitelja, kao i na ostale da ne čine kaznena djela.

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Na donesenu presudu, Kantonalno tužilaštvo HNK je Vrhovnom sudu F BiH uložilo žalbu zbog odluke o kaznenopravnoj sankciji", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije