Zija Dizdarević: 'Treba reći ne Dodiku i dodikovštini'

Radiosarajevo.ba
Zija Dizdarević: 'Treba reći ne Dodiku i dodikovštini'

"Naredni izborni mandat možda je posljednja prilika da se zaustavu politički, ekonomski, socijalni, kulturni i društveni sunovrat BiH", kazao je danas uvodničar na Krugu 99, publicista i novinar Zija Dizdarević, govoreći o temi "Od Berlinske konferencije do oktobarskih izbora", javlja Anadolu Agency.

Govoreći o Berlinskoj konferenciji, koja je, kako je istakao Dizdarević, okupila zemlje bivše Jugoslavije te potvrdila neupitnost države BiH. BiH koja se nalazi pred izborima mora proći kroz dva pravca kojim bi bila što bliže Berlinskoj konferenciji.

"Prvo, stranke bh. i evroatlantske zakletve ne bi smjele ući ponovo u postizbornu koaliciju za uspostavu vlasti s onima koji negiraju ili dovode u pitanje državu BiH, s onima koji opstruiraju vlasti i ometaju integracije u EU. Jedostavno, ne treba praviti državu s onima koji je ne žele", kazao je Dizdarević.

On se u svom izlaganju također osvrnuo i na međunarodnu volju o kojoj BiH ovisi od 1992. godine.

"Krajnje je vrijeme da se uspostavi bh. politička volja kao odlučujuća za sudbinu naše zemlje. Treba reći: ne Dodiku i dodikovštini. Nadati se da će opozicija u Republici Srpskoj osvojiti dovoljno mandata da se državna vlast može konstituisati i bez dodikovaca", kazao je.

Prema njegovim riječima, za formiranje vlasti neophodno je uključiti i udruženja građana koja dijele ideologiju ljudskih prava kao i forume građana nastalih tokom protesta početkom ove godine. Dizdarević je također napomenuo kako je građanski bunt u BiH itekako impresionirao zapadnjake koji su u njemu vidjeli mogućnost samoorganizovanja građana kao korektora vlasti.

"Iz stanja rezignacije potrebno je ući u fazu aktivizma - i političkog i građanskog", zaključio je Dizdarević.

BiH je, prema riječima profesora Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Hazima Bašića, bila dio Berlinske konferencije koja je održana krajem mjeseca augusta, a čija je glavna tema bila ekonomija. Nakon Berlinske konferencije, američki kongresmen Christopher Smith uputio je u Predstavnički dom Kongresa prijedlog rezolucije kojom se traži ustavna reforma i upotreba svih moći danih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

"U rezoluciji se navodi nužnost promjene Ustava BiH koji se karakteriše generatorom diskriminacije. U rezoluciji se nalaže da se on uskladi s međunarodnim konvencijama i ljudskim slobodama", kazao je Bašić, napominjući da je američki kongresmen u predloženoj rezoluciji naznačio kako se ne može govoriti o pristupanju BiH Evropskoj Uniji  sve dok se iz Ustava BiH ne eliminišu sve diskriminatorne odredbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije