Zija Dizdarević: Nova epizoda u nadmetanju velikosrpske politike i bh. države

Radiosarajevo.ba
Zija Dizdarević: Nova epizoda u nadmetanju velikosrpske politike i bh. države

Odluka Vlade Republike Srpske o prekidu saradnje s Tužilaštvom, Sudom Bosne i Hercegovine i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) - uz punu podršku entitetskog predsjednika Milorada Dodika i tamošnje Narodne skupštine - "nova je epizoda u nadmetanju velikosrpske politike i bosanskohercegovačke države, koje traje traje već 25 godina, a posljednih devet godina Dodik personificira i nekažnjeno provodi to velikosrpsko hegemonističko-separatističko nastojanje, izjavio danas za Agenciju ONASA novinar, publicista i analitičar Zija Dizdarević.

Sud BiH: Ni Sud ni SIPA nisu postupili suprotno Ustavu, nego je to učinila Vlada RS-a  

"Akcija, koju je naredilo Tužilaštvo BiH, a SIPA provela, ne samo da je ustavno i zakonski osnovana, već je i politički dobro došla. Prvo, napokon je demonstrirana hijerarhijska nadmoć državne vlasti nad entitetskom. Drugo, zaoštreno je osnovno aktuelno pitanje, a to je opstanak Dodika, njegovog režima i njegove destruktivne politike. Djelovanje pravosudnih i sigurnosnih državnih organa u Opštini Novi Grad, koje je obuhvatilo i lokalnu policijsku stanicu, brzometno je podržano od Evropske unije, više njenih članica pojedinačno, i od Sjedinjenih Američkih Država.

Za dalje ponašanje međunarodnog faktora u BiH biće važno reagiranje opozicije u Republici Srpskoj, koja je, istodobno, kao Savez za promjene dio vladajuće koalicije na državnom nivou. Dodik je dobio podršku opozicije nakon odluke Suda BiH o danu Republike Srpske – Devetom januaru. Mada ta odluka još nije ni došla do zainteresovanih strana, u manjem entitetu su vlasti i opozicija su jedinstveni da se odbije njena provedba", naveo je Dizdarević.

Smatra da opozicija Dodikovoj vlasti ne osporava ni pravo na referendum - kojim se negiraju nadležnosti državnih pravosudnih organa na prostoru tog entiteta i odluke visokog predstavnika - već je samo brine šta će se zbiti nakon eventualnog referenduma.

"Savez za promjene, kojem su na čelu Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić, na temeljnoj je kušnji. Hoće li stati uz Dodikov avanturizam ili će odlučnije krenuti u rušenje njegovog režima, uz podršku međunarodnih autoriteta, i tako sačuvati dejtonski okvir i nastaviti put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Važnu ulogu u razrješavanju ove krajnje ozbiljne ustavne krize - koju prati poziv na razgradnju bh. države uz ratnohuškače poklike - imaće ponašanje vlasti u Srbiji i Rusiji. Bitno je, u vezi s tim, da se jasno i odlučno oglasi neformalni politički blok koji se kune u opstojnost bosanskohercegovačke države i njenu evroatlantsku perspektivu, bez obzira da li je riječ o strankama na vlasti ili u opoziciji", zaklučio je Dizdarević.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije