Žestoke poruke iz DF-a: "Schmidt nema hrabrosti da smijeni nekog ko je kadar HDZ-a"

13
Radiosarajevo.ba
Žestoke poruke iz DF-a: "Schmidt nema hrabrosti da smijeni nekog ko je kadar HDZ-a"
Foto: HDZ BiH / Christina Schmidt i Dragan Čović

Mahir Mešalić, član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) i predsjednik Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH je izjavu predsjednice FBiH Lidije Bradara okarakterisao jedinstvenim primjerom da neko pomoću tako nebuloznih tvrdnji nastoji opravdati svoje simpatije, podršku i druženje sa ratnim zločincima.

"Ko je jednom osuđen za ratni zločin, zauvijek ostaje ratni zločinac, i to nema veze s tim da li je kaznu odslužio ili ne. No, to samo pokazuje koliko su HDZ i Bradara uporni u njegovanju UZP-ovskih i fašističkih vrijednosti. Zahvaljujući pojedincima iz međunarodne zajednice, u posljednje vrijeme su naročito ohrabreni u promociji ideja zločina i fašizma", navodi Mešalić.

Naglašava i kako su "očito iz HDZ-a nekima uspjeli da zapuše usta".

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

"Tako oni, naime, vide relaksaciju odnosa sa Bošnjacima i ostalim građanima i narodima u BiH. Oni da slobodno veličaju ratne zločince a drugi da šute o tome. Mi u Demokratskoj fronti na takvu logiku i poniženje ne pristajemo. Valjda i zbog toga nismo miljenici pojedinih stranaca koji nastoje da takve politike, poput HDZ-ove, a koje se oslanjaju na UZP, izjednače sa politikama koje su civilizirane", govori Mešalić.

Na pitanje zašto šute, moraju odgovoriti HDZ-ovi koalicioni partneri okupljenu oko "osmorke" ili "trojke".

"Mogu samo pretpostaviti zbog čega šute, a to su obećane pozicije i vlast. A i građanima je sve jasno.

Dragan Bursać: Bradara, može li se nakon ubistva tromjesečne bebe biti nevin čovjek???

Dragan Bursać: Bradara, može li se nakon ubistva tromjesečne bebe biti nevin čovjek???

Današnja reakcija OHR-a je ponižavajuća. Nastoje obmanuti udruženja žrtava iznošenjem načelnog stava, a zapravo su se oglušili na zahtjev da OHR smijeni Bradaru. Nisam optimista u pogledu Bradarine smjene. Ne vjerujem da Schmidt ima hrabrosti da smijeni nekog ko je kadar HDZ-a. On je samo hrabar u iživljavanju nad Bošnjacima i ostalim građanima koji ne podržavaju HDZ i veličanje ratnih zločina.

Uostalom, ne smije se zaboraviti da ratni zločinac Dario Kordić i Christian Schmidt dijele isto priznanje koje im je uručila Vlada Republike Hrvatske", jasan je Mešalić.

On smatra iluzornim očekivati da bi se u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH mogle skupiti dvije trećine ruku na osnovu kojih bi se u pogledu smjene Lidije Bradare išlo dalje prema Ustavnom sudu FBiH.

"Ja lično ne očekujem podršku HDZ-ovih koalicionih partnera. Jer njihova ljubav prema vlasti sa HDZ-om ne dozvoljava im luksuz iznošenja istine, čak ni kada je riječ prema odnosu spram ratnih zločina. Lidija Bradara ne zavrjeđuje mjesto predsjednice FBiH i Klub Demokratske fronte je to jasno artikulisao glasanjem u oba doma Parlamenta FBiH", zaključuje Mešalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije