Ženska mreža BiH upozorava: U vladama mora biti najmanje 40 posto ministrica

Radiosarajevo.ba
Ženska mreža BiH upozorava: U vladama mora biti najmanje 40 posto ministrica

U procesu formiranja nove vlasti, Ženska mreža Bosne i Hercegovine i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH od stranaka zahtijevaju i očekuju puno poštivanje i dosljednu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova te stoga insistiraju da vlade moraju biti zastupljene sa minimalno 40 posto ministrica na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. 

Stoga su Ženska mreža BiH i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH uputile zahtjev svim parlamentarnim strankama za punu primjenu Zakona. 

I ranije je Ženska mreža BiH upozoravala parlamentarne stranke na neophodnost većeg prisustva žena, kao manje zastupljenog spola, na svim nivoima organizacije vlasti. u institucijama vlasti. 

Kako je najavljeno, ove dvije koalicije će tražiti izmjenu i dopunu postojećeg Izbornog zakona tako da za naredne opće izbore nemamo samo ravnopravnu zastupljenost spolova od minimalno 40 posto na izbornim listama, nego i u samim skupštinama/parlamentima. Samo će se tako ispoštovati Zakon o ravnopravnosti spolova, saopćeno je iz Ženske mreže.

O prisustvu žena u novoizabranim strukturama vlasti opširnije pogledajte u infografikama: 

Žene na izabranim pozicijama

Profil prosječne političarke 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije