Ženska mreža BiH osuđuje govor mržnje protiv aktiviste Edvina Kanke Ćudića

Radiosarajevo.ba
Ženska mreža BiH osuđuje govor mržnje protiv aktiviste Edvina Kanke Ćudića

Ženska mreža BiH oštro osuđuje govor mržnje protiv aktiviste Edvina Kanke Ćudića smatrajući ponašanje pojedinaca podstrekivanjem govora mržnje putem društvenih mreža, što je kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda zagarantiranih domaćim i međunarodnim propisima. 

Ova ženska organizacija smatra da su te prijetnje najvećim dijelom motivirane njegovim radom na polju novinarstva i istraživanja ratnih zločina na području cijele Bosne i Hercegovine. 

"Pojedinci su iskoristili njegov angažman da putem društvenih mreža okarakterišu Edvina Kanku Ćudića kao "nacionalističkog vođu Bošnjaka protiv Srba", kao i da pokušava prenijeti proteste iz Federacije BiH u Republiku Srpsku", navodi se u saopćenju Ženske mreže BiH.

Edvin Kanka Ćudić je nastojao da na protestima koji su imali za cilj da pruže podršku protestima širom Bosne i Hercegovine protiv nefunkcionalne vlasti, koordinira na način da se ispoštuje pravo glasa svake građanke i građanina, kao i da spriječi svaki oblika nasilja, rušenja i oštećenja državnih institucija, što je i postignuto.

Ženska mreža oštro osuđuje govor mržnje protiv aktiviste Ćudića smatrajući ponašanje pojedinaca podstrekivanjem govora mržnje putem društvenih mreža, što je kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda zagarantiranih domaćim i međunarodnim propisima.

"Smatramo da bi svaka građanka i građanin Bosne i Hercegovine trebao imati pravo na slobodu nenasilnog okupljanja i izražavanja kojim se ukazuje na nefunckionalnost državnog sistema", navodi se u saopćenju. 

Ženska mreža BiH je uputila apel na vlasti Bosne i Hercegovine da reagiraju i osude huškačke politike bazirane na izvršenju podjele i širenja rasne, nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

Predstavnice ženskih nevladinih organizacija, neformalnih i formalnih grupa kao i aktivistkinje koje se zalažu za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini, ukazuju posebno na propust države Bosne i Hercegovine da kroz zakonsku regulativu urede zločine i govor mržnje, nakon čega bi se stekli uvjeti za procesuiranje počinitelja i počiniteljica pomenutih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije