Zeničke radnice i dalje protestuju (FOTO & VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zeničke radnice i dalje protestuju (FOTO & VIDEO)
Teško zdravstveno stanje nekoliko radnica (Foto: Dado Ruvić)

Osvježeno u: 18:51
Dvadeset radnika i radnica i ovu je noć provelo u objektu Robne kuće Bosna u Zenici. Traže povezivanje staža i isplatu otpremnina te da kupac objekta prekine radove na rekonstrukciji dok se ne okončaju sudski procesi koji se u vezi s prodajom Robne kuće Bosna vode na domaćim i Trgovačkom sudu u Beogradu.

Prema nezvaničnim informacijama, načelnik Husein Smalović je iza 17,00 posjetio radnike RK Bosna. Po izlasku nije iznosio detalje razgovora sa radnicima, ali je utvrdio da su potraživanja nastala kada su se radnici samoorganizovali, u periodu od 1992 pa do 2004.

VF Komerc: Preuzete obaveze i odgovornosti u slučaju RK Bosna

Kompanija "VF komerc“ d.o.o. Sarajevo smatra da se prilikom informisanja bosanskohercegovačke javnosti u vezi s dešavanjima u robnoj kući u Zenici spominje u negativnom kontekstu te da se pritom koriste neprovjerene informacije.

U konkretnom slučaju štrajka radnika radi se o nekolicini radnika koja je 1992. donijela odluku o osnivanju preduzeća Robne kuće "Bosna" Zenica, čime im je dobrovoljno prestao radni odnos u preduzeću Robne kuće "Beograd" i isti je zasnovan u novoosnovanoj RK "Bosna" Zenica, saopćeno je.

Nadalje stoji da su se radnici, nakon donošenja odluke o osnivanju i registraciji preduzeća, prijavili kod Zavoda penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, što se može provjeriti kod navedenih institucija, te da sva svoja prava po osnovu radnog odnosa radnici RK "Bosna" mogu tražiti isključivo od RK "Bosna" Zenica, a ne od preduzeća "VF komerc" d.o.o. Sarajevo i RK "Beograd kom" d.o.o Sarajevo.

U saopćenju je navedeno i to da "VF komerc" u svojstvu kupca robne kuće u Zenici ugovorom nije preuzeo obavezu zapošljavanja bivših radnika, plaćanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, kao ni obavezu povezivanja staža i isplate otpremnina, ali im je, bez obzira na to, ponudio radni odnos u "VF komercu" iako su u to vrijeme bili zaposleni u RK "Bosna" Zenica.

Podrška kolega iz Bihaća

Porodice radnika danas će se ponovno okupiti, a u znak podrške njihove kolege, bivši uposlenici beogradske robne kuće u Bihaću, u utorak će, doznajemo, organizirati protest u tome gradu.

Zenica: Radnicima RK Bosna zabranjeno unošenje hrane (FOTO)


Porodice radnika danas će se ponovno okupiti, a u znak podrške njihove kolege, bivši uposlenici beogradske robne kuće u Bihaću, u utorak će, doznajemo, organizirati protest u tome gradu.

Zdravstveno stanje radnika i radnica koji se nalaze u robnoj kući ugroženo je zbog neadekvatne ishrane i uopšte loših uslova. Ipak, situacija je bolja nego na početku protesta, kada zaštitari nisu dozvoljavali unošenje hrane niti korištenje toaleta unutar objekta.

http://www.youtube.com/watch?v=lj96ONpI4bc


Apel gradonačelniku i Helsinškom komitetu

Predstavnici radnika i radnicu u nedjelju su osudili sve pokušaje određenih političkih stranaka i nevladinih organizacija koji podrškom protestima prikupljaju poene za vlastitu promociju. Pored toga zahvalili su se svim građanima na podršci, kao i njihovim kolegama iz Doboja koji su došli u Zenicu podržati proteste.

Pogledajte FOTOGALERIJU

Radnici i radnice bivše RK Bosna uputili su hitan apel zeničkom gradonačelniku Husejnu Smajloviću da ih posjeti u ponedjeljak i razgovara s njima u cilju rješavanja problema.

Kako piše Zenicablog.com, u posjet radnicima i radnicama u ponedjeljak bi mogao doći i predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević.

U ponedjeljak popodne Dizdarević se načelniku Smajloviću obratio otovrenim pismom u kojem ga poziva da učini sve kako bi se riješila sramna i nezavidna situacija zeničkih radnica.

Pismo Srđana Dizdarevića načelniku Smajloviću

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije