Zenica: Volonteri očistili Jalijski most od grafita

AA
Zenica: Volonteri očistili Jalijski most od grafita
Više desetina građana Zenice odazvalo se akciji čišćenja grafita na Jalijskom mostu, koji spaja park Kamberovića polje s centrom grada.

Akciju čišćenja mosta od grafita pokrenule su nevladine organizacije Forum građana Zenice i Alfa Romeo klub iz Zenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcija čišćenja mosta te skidanje uništene rasvjete ugrađene u rukohvat mosta počela je u nedjelju ujutro i trajat će tokom cijelog dana.

Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, rekao je za Anadolu Agency (AA) kako se ovom akcijom želi pružiti primjer kako se voli svoj grad.

"Ovo je danas korisna aktivnost građana Zenice, želimo da se očiste grafiti s Jalijskog mosta i da se demontira rasvjeta koja je uništena i da ukažemo našim građanima, a prije svega onim neodgovornim pojedincima, koji su napravili ovo ruglo našem gradu, da čuvaju grad i da promijenimo svijest svih građana. Oni koji ovdje pišu grafite kako vole neku osobu, neka to čine na neki drugi, prirodniji način. Ima daleko ljepših načina da se iskaže ljubav, a oni koji imaju određena nezadovoljstva stanjem u društvu, neka to iskažu preko nevladinih organizacija i da na taj način zajednički promijenimo stanje nabolje", rekao je Kadrić.

Muhedin Fejzić, predsjednik Alfa Romeo kluba Zenica, rekao je kako na ovaj način treba dati motivaciju i drugima da urade nešto za svoj grad.

"Ovo je plod saradnje dva udruženja i pokušat ćemo na ovaj način učiniti nešto za naš grad, te na taj način pružili motivaciju svim ljudima da urade nešto. Ovo je prelijep most koji je totalno zapušten, a nalazi se u centru grada. Moj lični povod za akciju je bila kćerka, koja poslije treninga nije smjela da pređe most jer nema svjetla, sve je prljavo i porazbijano", rekao je Fejzić te naglasio kako gradske strukture rade na sanaciji mosta, čime je predviđena zamjena rasvjete, ali da su nevladine organizacije s područja grada spremne pružiti pomoć gradskim vlastima i na tom polju.

Harun Aliefendić prisustovao je akciji čišćenja mosta kao građanin Zenice. On je rekao kako je ovo odlična prilika za pokazati drugima kako se treba odnositi prema životnoj sredini.

"Mi rješavamo posljedicu, ali uzrok trebamo rješavati kroz sistem obrazovanja, te razne akcije, učiti djecu, ali i odrasle kako da se ponašaju da nam grad bude čišći i ugodniji za život. Mislim da smo jedan od prvih gradova u državi s velikim brojem podzemnih kontejnera, zelenih površina, pa zašto ih ne držati čistim i urednim za sve nas. Sve je stvar dobre volje i primjerom trebamo pokazati da grad Zenicu trebamo napraviti ljepšom", rekao je Aliefendić.

Volonteri koji su učestovali u akciji čistili su most od grafita i demontirali uništenu rasvjetu, a koja bi trebala biti zamijenjena sanacijom mosta. Organizatori akcije su za sve prisutne obezbijedili sredstva za čišćenje i potreban alat, kao i osvježenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije