Zenica: Stanje povrijeđenih rudara stabilno

Radiosarajevo.ba
Zenica: Stanje povrijeđenih rudara stabilno

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i ministrica zdravstva u Vladi ZDK Senka Balorda danas su u Kantonalnoj bolnici Zenica posjetili rudare Binezudina Nukića i Asmira Šahtana, koji su teške povrede zadobili u sinoćnjoj nesreći u Rudniku mrkog uglja Zenica, u pogonu Stara jama.

Zenica: Rudar smrtno stradao u Staroj jami

U nesreći je poginuo rudar Almedin Smriko (31), dok je četvero njegovih kolega povrijeđeno.

Jutros su iz bolnice otpušteni na kućnu njegu dvojica lakše povrijeđenih rudara, Admir Mujezinović i Salko Dilaver.

Nesreća se dogodila na dubini od oko 700 metara, a petorici zatrpanih rudara prve su u pomoć stigle kolege iz drugih dijelova jame, koja je u 135 godina svoga rada odnijela na desetine rudarskih života.

Na odjelu traumatologije direktor KB Zenica Abdulah Granić je upoznao premijera i ministricu sa zdravstvenim stanjem povrijeđenih rudara koji su zbrinuti i stabilni. Husejnagić i Balorda su razgovarali sa rudarima i poželjeli im brzo ozdravljenje.

Prije ove posjete, premijer ZDK je razgovarao sa direktorom i pomoćnikom uprave Rudnika Zenica, Esadom Čivićem i Draganom Peranovićem, koji su ga informisali sa tokom utvrđivanja uzroka ove nesreće, javlja Radio Zenit.

Iza stradalog rudara, koji je u RMU Zenica radio od 2005. godine, ostalo je dvoje maloljetne djece i supruga koja je visokom stepenu trudnoće.

Uzrok nesreće je, prema prvim pokazateljima, nepravilno miniranje na komornom otkopu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije