Zenica: Demonstranti upali u zgradu Općine i ruše sve što im se nađe na putu

Radiosarajevo.ba
Zenica: Demonstranti upali u zgradu Općine i ruše sve što im se nađe na putu

20:35 Neredi na zeničkim ulicama su utihli, a policijske snage stavile su situaciju pod kontrolu. Na ulicama je ostalo puno kamenja, stakla, a vatrogasci su gasili vatru u zapaljenim kontejnerima za smeće.

U neredima je povrijeđeno oko 80 osoba, a među njima je 30-ak policajaca od čega su tri policajca zadobili teže povrede koje nisu opasne po život. Prema informacijama iz zeničke kantonalne bolnice i službe hitne pomoći, u najvećem broju slučajeva radilo se o lakšim povredama policajaca i civila.

U toku nereda u Zenici su demolirane zgrade Zeničko-dobojskog kantona, Elektroprivrede BiH, osiguravajuće kuće "ZOIL Sarajevo" i dio zgrade Općine Zenica. Policijski organi su u toku nereda priveli 20 osoba nad kojima će nakon kriminalističke obrade provest dalji zakonski postupak.

U Zenici su također zapaljena četiri automobila, tri putnička automobila su gurnuti u korito rijeke Kočile, a veći broj automobila u više gradskih ulica i parking mjesta je oštećeno. U najvećem broju slučajeva demoliran je gradski mobilijar, a najteže su oštećeni parking satovi u vlasništvu JP "Parkinzi" Zenica.

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zenično-dobojskog kantona, situacija na području ovog kantona je potpuno pod kontrolom.

17:45  Nasilje u Zenici je nastavljeno, zapaljena je zgrada Općine Zenica, javlja reporter AA. Na ulicama Zenice vlada haos. Demonstranti pale manje objekte poput kioska i sličnih manjih objekata. Demolirani su brojni objekti.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić, do paljevine je došlo na dva do tri mjesta unutar same zgrade. Ona je rekla da je povrede zadobilo 43 osobe, od čega 17 policajaca i 26 građana.

Nešto iz 17 sati na ulice u Zenici je bačen i suzavac.

17:35 Vlada Zeničko-dobojskog kantona će na prvoj sjednici kantonalne Skupštine podnijeti kolektivnu ostavku, nakon svih ovih događanja.

U protestima u Zenici je povrijeđeno oko 50 osoba. Demonstranti nastavlju s rušenjem, ušli su u zgradu Općine gdje su nastavili svoj rušilački pohod, polomljeni su prozori na poslovnici Elektroprivrede, te na nekoliko kafića u gradu, a na gradskom trgu je zapaljena vatra.

Grupe demonstranata u Zenici su se rasule po i divljaju po gradu, zapaljeno je i jedno vozilo, dok je drugo gurnuto u rijeku. Demonstranti su stigli ispred zgrade Općine Zenice i uzvikuju "Huso, lopove!", te bacaju kamenje na zgradu.

Povrijeđen je reporter i kamerman BHT1. Harun Bošnjak i njegov kolega su zadobili povrede od strane demonstranata, napadnuti su dok su obavljali svoj posao u Zenici. Kako javljaju u vanrednim vijestima ove televizije, oduzeta im je kaseta i razbijena oprema. 

Iz Kantonalne bolnice Zenica saopćeno je kako je trenutno oko 20-ak povrijeđenih i riječ je o lakšim tjelesnim povredama, riječ je uglavnom o pripadnicima Policijske jedinice a manji je broj demonstranata. Vatrogasci koji su napadnuti na protestima prošli su bez povreda, a pričinjena je veća materijalna šteta na vozilu.

Zapaljen je automobil Vlade ZDK-a, a jedan automobil je bačen u rijeku, javlja Emir Serdarević za Radiosarajevo.ba. 

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona zapalili su više prostorija u tom objektu iz kojeg je krenuo crni dim. 

Zgrada Vlade u Zenici je zapaljena. Demonstranti su preuzeli situaciju i u ovom gradu. Vatrogasci su, u pokušaju da ugase požar, napadnuti te su se morali udaljiti.

Nezadovoljni građani Zenice, okupili su se i danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u svom gradu.

Protesti su bili mirni, ali bacanjem kamenica na zgradu Vlade su dobili novu dimenziju. Probijen je kordon policije. Polupana su stakla na zgradi kantonalne Vlade. Povrijeđeno je više građana i policajaca.

Prema posljednjim informacijama zapaljeno je nešto ispred zgrade Vlade, a pripadnici MUP-a i Hitna stalno interveniše. 

Podsjećamo, protesti u Zenici su jučer završeni bez većih incidenata, a u jednom trenutku demonstranti su blokirali ulicu Bulevar Eze Arnautovića. Oko 14 sati je došlo i do tuče između jednog od demonstranata i prolaznika, ali je policija brzom intervencijom spriječila veći incident.


Razbijena stakla na zgradi Vlade, Foto: Zenicablog.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije