Žene žrtve porodičnog nasilja mogu dobiti status izbjeglice u drugoj zemlji

Radiosarajevo.ba
Žene žrtve porodičnog nasilja mogu dobiti status izbjeglice u drugoj zemlji

Prema Istanbulskoj konvenciji koja je stupila na snagu danas, žene žrtve porodičnog nasilja mogu dobiti status izbjeglice u drugoj zemlji, piše dailysabah, prenosi novinska agencija Patria.

Do sada su Konvenciju raticifirale Turska i druge evropske zemlje uključujući Albaniju, Italiju, Crnu Goru,  Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Austriju, Španiju, Andoru i Dansku, dok će u narednim mjesecima stupiti na snagu u Francuskoj, Malti i Švedskoj. BiH ratificirala je Konvenciju u novembru prošle godine.

Obaveza zemalja potpisnica je da olakšaju proces dobivanja azila za žene koje su žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja, bez obzira na njihov status i prebivalište.

"Nasilje nad ženama i dalje je jedan od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava koje se odvija svakodnevno u Evropi", rekao je Nils Muiznieks, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava.

Statistički podaci koji su prezentirali iz Vijeće Evrope pokazuju da nasilje uzrokuje smrt više od 10 žena svaki dan u Evropi. Samo u Turskoj je u prvoj polovini ove godine 129 žena smrtno stradalo u slučajevima porodičnog nasilja. Provođenje Konvencije u zemljama potpisnicama nadzirat će Komisija za praćenje.

Istanbulsku konvenciju potpisale su još 22 države, ali je nisu ratificirale. Konvencija obavezuje zemlje potpisnice da počnu kampanju podizanja svijesti za ravnopravnost spolova, kao i provedbu važećih zakona u borbi protiv nasilja u porodici i zaštiti žrtava, prenosi Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije