Žene-vojnici u Bosni i Hercegovini

Radiosarajevo.ba
Žene-vojnici u Bosni i Hercegovini

U sudaru polova na Balkanu, reklo bi se, oduvijek se vjerovalo da je ženino mjesto uz šporet, tamo gdje joj se djeca uvijaju uz skute, a odakle ona nasmijana i mirišljava prinosi sofru muškadiji.

Žena u maskirnoj uniformi tako će na ovim prostorima i danas podići obrvu na ponekom muškom licu, no, činjenica je, one dokazuju da i u ovoj profesiji ravnopravno pariraju suprotnom spolu.

Ekipa portala Radio Sarajevo posjetila je kasarnu Rajlovac, u blizini Sarajeva, gdje su nas dočekale potporučnica Samra Salihović i vojnikinja Milica Kovačević, koje su s nama razgovarale o položaju žena-vojnika ili vojnikinja u Bosni i Hercegovini.

Rodna neravnopravnost – šta je to?

Njihov dan počinje baš kao i dan muškarca u vojsci. Nakon jutarnje smotre, postrojavanja i dizanja zastave, te kratkih radnih uputa od komandira, odlazi se na fizičke vježbe, koje jesu obaveza za sve, bez obzira na spol. Nismo pošteđene, kroz smijeh govore naše sagovornice, ali dodaju da su kategorije ocjena fizičke provjere različite za žene i muškarce.


Milica Kovačević (u pozadini) i Samra Salihović

Milica Kovačević, koja je bila i na službi čuvara, tvrdi kako nikada nije osjetila rodnu neravnopravnost u bh. vojsci, niti se osjetila 'poniženom' ili degradiranom, a u Oružanim snagama je od 2009, i danas je operater u Stacionarno-komunikacijskom centru; u njenoj četi služi još šest žena i međusobna su podrška jedna drugoj.

U Oružanim snagama BiH, u aktivnoj službi je nešto više od 9,000 vojnika. Od tog broja, žene su predstavljene u procentu od šest posto. Cilj je, do 2015. da žena bude najmanje deset posto od ukupnog broja vojnika

Samra Salihović, koja je uniformu obukla još 1992, a danas je u vojnoobavještajnom bataljonu u sklopu Brigade taktičke podrške, kaže: "Ima kolega koji bi nas i poštedjeli, ali ja želim biti ravnopravna. U tom pravcu usmjeravam i mlađe kolegice: ne koristiti privilegije žene".

Dokazuje Salihović to i prošlogodišnjim podvigom, kada je u decembru, na Manjači u sklopu vojne vježbe, kroz snijeg marširala u korak s muškim kolegama. Od kuće, gdje je čeka dvanaestogodišnji sin Enes, odsustvovala je (uz izuzetak vikenda) četiri mjeseca, što je posebna dimenzija ženinog odnosa spram karijere.

To nije jednostavno, priznaje nam ova snažna žena, koja u svakoj rečenici ističe patriotizam prema Bosni i Hercegovini. "Ali moj me sin razumije i ponosi se poslom koji obavljam".

Pored toga, jako je važno, dodaju naše sagovornice, edukativno raditi na sebi. "Nakon fakulteta, stalno pohađam različite kurseve i, među vojskom, promoviram važnost poznavanja stranih jezika, pogotovo zato što željno čekamo da naša zemlja bude primljena u NATO", navodi Salihović.

Ona nam otkriva i kako su sa zanimanjem pratili politički rasplet o vojnoj imovini, interesuje ih i globalna geopolitika, a stava su da su žene neophodan segment međunarodnih mirovnih misija. Bh. vojnikinje, dodaju njih dvije, već su služile u Afganistanu, Eritreji, Kongu...

U OSBIH nema žena-generala. Najbliža tom činu je hiper-uspješna brigadirka Mersida Mešetović, koju jedan čin dijeli od funkcije generala.

Ipak, naše sagovornice, zasad nisu zainteresirane braniti mir van granica svoje zemlje. Samra, kako smo rekli, najviše zbog sina, a Milica će ovog proljeća zaploviti bračnim vodama. No, nijedna ovu ideju ne odbacuje.

Simpatične vojnikinje – mlađa, Milica, je našminkana, Samra nije - objašnjavaju nam i kako im je dozvoljeno da se (neupadljivo) našminkaju, a kasarnom vlada i strogi (vojnički) dress code. No, iako smiju presvući uniformu kad krenu kući, nijedna to ne želi. Čizma ili štikla, svejedno je – kroz smijeh kaže Milica, dok Samra ističe: "ma može i suknja, ali, najsigurnije se osjećam u uniformi".

Inače, naše sagovornice eksperti su u pucanju, i to iz puške M16 i iz mitraljeza, a slobodno vrijeme provode kao i većina drugih građanki BiH: Milica vikende provodi s vjerenikom, dok se dani mame Samre sastoje iz trougla "potraga za školskim priborom – opskrba frižidera – 3D kino projekcije".

BiH, najravnopravnija na Balkanu

Za vrijeme našeg posjeta, u kasarni Rajlovac provodio se tzv. Dan tehnike, kada naša vojska vrši pregled materijalno-tehničkih sredstava i održava opremu. Posjetili smo i ovu prostoriju kojom, na vrlo simpatičan način, "suvereno vlada" Senad Kolar, kapetan iz vojnoobavještajnog bataljona. Vojnici i vojnikinje djeluju raspoloženo i ponašaju se (profesionalno) prijateljski; najveću pušku čisti i oprema upravo vojnikinja...

Najposjećenije (mjesec)
Dan tehnike u kasarni Rajlovac

Salihović nam u ovom trenutku otkriva kako im je od strane NATO snaga nedavno saopćeno kako su Oružane snage BiH, u odnosu na ostale regionalne vojske, prve po provedbi Rezolucije 1325 Ujedinjenih naroda o rodnoj ravnopravnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije