Žene u crnom odale počast Srebrenici u Beogradu i poručile Vučiću: Prestani negirati genocid!

Anadolija
Žene u crnom odale počast Srebrenici u Beogradu i poručile Vučiću: Prestani negirati genocid!
Foto: AA / Najhrabrije i najčasnije osobe u Srbiji!

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, nevladina organizacija "Žene u crnom" organizovala je stajanje u crnini i ćutanje na Trgu Republike u Beogradu, glavnom gradu Srbije, kojeg je obezbjeđivala policija.

Tom prilikom izvedena je i scenska akcija "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" uz podršku umjetničkog kolektiva "Škart" i aktivistkinja i aktivista civilnog društva.

"Žene u crnom" pozvale su da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, ali i kao šansa za pridruživanje Srbije zajednici demokratskih zemalja Evrope i svijeta. Pozvale su i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i sve druge predstavnike države da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Pored zahtjeva da se negiranje genocida i drugih ratnih zločina kvalifikuje kao krivično djelo, "Žene u crnom" su zatražile i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

"Umjesto da odmah usvoji Rezoluciju Ujedinjenih nacija kao izuzetnu moralnu i političku šansu za državu i društvo da skine ljagu sa imena Srbije u regiji i svijetu, srpski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, vodi bjesomučnu, brutalnu kampanju protiv rezolucije", navodi se u saopštenju organizacije.

Dodaje se da je u "Srbiji i dalje na djelu ne samo kontinuitet poricanja, već i državna politika negiranja genocida".

Najhrabrije i najčasnije osobe u Srbiji!
Foto: AA: Najhrabrije i najčasnije osobe u Srbiji!

"Žene u crnom" zahtijevaju i da se uklone murali koji širom Srbije slave ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i da država Srbija prestane sa politikom izazivanja regionalne nestabilnosti miješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, "Žene u crnom" će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima, gdje će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici, a sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije