Žene Srebrenice: 'Pravda nama, kazna zločincima' i 'Tražimo naše nestale'

Anadolija
Žene Srebrenice: 'Pravda nama, kazna zločincima' i 'Tražimo naše nestale'
/ Foto: Anadolija
Kao i svakog 11. u mjesecu i danas su se članice Udruženja građana Žene Srebrenice okupile u Tuzli noseći fotografije i imena žrtava nad kojima je 11. jula 1995. godine izvršen genocid u Srebrenici.

Svakog 11. u mjesecu u centru Tuzle održava se mirna protestna šetnja pod motom Pravda nama, kazna zločincima i Tražimo naše nestale, a i ovomjesečni protest podržali su građani iz Tuzle i okolice koji su se pomolili za sve žrtve genocida.

Nakon što je Vojske Republike Srpske (VRS) 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, većina muškaraca koji su izdvojeni u Potočarima i uhvaćeni dok su pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH (ABiH), držana je u Bratuncu jedan do tri dana prije nego što su odvedeni na druga mjesta zatočenja i pogubljenja. 

Dosad su u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopane 6.504 žrtve genocida.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 62 osobe, a još uvijek se traga za između 900 i 1.000 žrtava genocida nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije