Žene i mladi treba da se uključe u demokratske procese

Radiosarajevo.ba
Žene i mladi treba da se uključe u demokratske procese

Centralna izborna komisija BiH organizator je konferencije koja će pod motom "Povećajmo učešće mladih i žena u demokratskim procesima kroz izbore" biti održana sutra u Sarajevu. 

Radi se o manifestaciji promoviranja incijative za obilježavanje Svjetskog dana izbora u BiH, prvog četvrtka u februaru. 

Dolazak su potvrdili zvaničnici međunarodne zajednice i domaći zvaničnici, predstavnici izborne administracije iz svih općina/gradova u BiH, učenici završnih razreda gimnazija, studenti, predstavnici Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Gender centra FBiH i Gender centra RS i nevladinog sektora, saopćio je Ured za informiranje CIK-a, javlja Fena. 

U Bosni i Hercegovini Svjetski dan izbora se obilježava svake godine, a cilj ovogodišnje manifestacije, devete po redu, jeste promocija važnosti izbora

Na trećoj GEO (Globalna izborna organizacija) konferenciji, koja je 2005. godine održana u Siofoku u Mađarskoj, izborni stručnjaci iz cijelog svijeta poslali su bitnu poruku o potrebi jačanja procesa demokratskog razvoja u cijelom svijetu. 

Zbog važnosti te poruke, Udruženje evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO) pokrenulo je inicijativu da Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasi prvi četvrtak u februaru kao Svjetski dan izbora, a učesnici Konferencije su podržali tu inicijativu. 

Prvi četvrtak u februaru predložen je kao dan za obilježavanje Svjetskog dana izbora budući da je većina međunarodnih sporazuma u oblasti izbora potpisana na ili oko tog datuma. 

Najvažniji cilj te inicijative je promoviranje međunarodnih standarda za poštene i transparentne izbore, te podizanje svijesti o važnosti izbora za demokratske procese među izbornom administracijom i političkim strankama, kao i u javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije