Zemlju za 12 sati pogodilo 80 zemljotresa: Pratite situaciju šta se dešava u svijetu

Radiosarajevo.ba
Zemlju za 12 sati pogodilo 80 zemljotresa: Pratite situaciju šta se dešava u svijetu
Printscreen / Zemlju za 12 sati pogodilo 80 zemljotresa

Iza ponoći pa danas do 12.30 sati, Zemlju je pogodilo 80 zemljotresa, jačih i slabijih.

Najviše Albaniju, Čile, Bosnu i Hercegovinu, Iran, Italiju....

Jak zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Serija zemljotresa koja od sinoć potresa Balkan nastavljena je i jutros. Prije nekoliko minuta Bosnu i Hercegovinu pogodio je novi zemljotres. M5.1 #earthquake (#zemljotres) strikes 85 km NW of #Sarajevo (Bosnia & Herzegovina) 4 min ago. Effects reported by eyewitnesses: pic.twitter.com/QmkaItuCrg - EMSC (@LastQuake) November 2, 2019 Prema informacijama iznosio je 5.2 po Richteru i u BiH se osjetio u 10:19 sati.

Stranica EMSC-a (European Mediterranean Seismological Centre), Europskog seizmološkog zavoda donosi detaljnu evidenciju na kojim se sve geografskim dubinama i širinama trese Zemljina kora, pa tako na njoj 24 sata dnevno možete gledati u kojem se kutku našeg planeta odvio nekakav potres.

Podsjewtimo, zemljotres koji je u 10.19 sati potresao Bosnu i Hercegovinu, bio je s epicentrom na 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja. Snaga zemljotresa je bila 5,2 stepeni po Richterovoj skali i minimalno 6 po Merkaliju, potvrdio je seizmolog Ivan Brlek za Radiosarajevo.ba.  

Iza toga u 10.40 sati BiH je pogodio još jedan zemljotres. Bio je jačine 3.3 po Richteru, s epicentrom 14 kilometara od Nevesinja.  

Treći zemljotres zabilježen je u 11.08 sati, osam kilometara od Blagaja. Bio je za nijansu, srećom, slabiji i iznosio je 3 po Richteru.

Četvrti je bio jačine 3,4 stepena po Richteru, a osjetio se i u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Neumu, Stocu... Zabilježen je u 12.58 sati. 

Zemljotresi se, naravno, ne mogu predvidjeti.

Sva dešavanja u vezi zemljotresa u BiH i svijetu možete pratiti na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije