Zemljotres oštetio školu u BiH, ogromna stijena završila u dvorištu kuće

0
Radiosarajevo.ba
Zemljotres oštetio školu u BiH, ogromna stijena završila u dvorištu kuće
Foto: Facebook / Stijena završila u dvorštu kuće

Potres 5,4 stepeni po Richteru pogodio je Crnu Goru, područje na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, u četvrtak, 14. marta, u 4.06 sati.

Epicentar je bio na dubini od 14 kilometara, pet kilometara jugozapadno od mjesta Čarađe u općini Nikšić. Osjetio se u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji...

Nedugo potom, uslijedila je serija slabijih zemljotresa - zabilježeno ih je čak 30 u četiri sata nakon potresa, a nedugo potom potres magnitude 3 stepena po Richteru pogodio je i područje Hercegovine. Taj epicentar je zabilježen 21 km od Bileće, na dubini od 3.1 kilometara, javlja EMSC. Potres se desio oko 7.30 sati.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

U ranim jutarnjim časovima, održan je sastanak kriznog štaba na poziv načelnika opštine Gacko, potom su sve relevantne službe izašle na teren i obišle područje koje je najviše bilo izloženo podrhtavanju tla, rekao je starješina Vatrogasne jedinice Gacko Aleksa Vučković.

“Ono što smo zatekli bile su manje materijalne štete, imamo u na jednoj područnoj Osnovnoj školi manja oštećena, odron stijene, koja se na sreću zaustavila kod stambenog objekta gdje živi porodica, to je nešto to je značajnije", istakao je Vučković za RTRS.

Objavljene prve snimke zemljotresa: Potres zabilježila i kamera na Stradunu

Objavljene prve snimke zemljotresa: Potres zabilježila i kamera na Stradunu

On je dodao, da su na terenu, te da se situacija pomno prati, kao i da do sada nije bilo dojava o znatnijim oštećenjima.

"Imamo i manja oštećenja gdje je operativni dio vatrogasno-spasilačke jedince. Na ulazu u grad ima stara zgrada, koja se već godinama urušava, a zemljotres je prouzrokovao oštećenja, koja će se morati sanirati", zaključio je Vučković.

Prema riječima načelnika opštine Bileća Veselina Vujovića zemljotres se jako osjetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.

Oštećenja na par objekata u Gacku i odron stijene prouzrokovane zemljotresom #RTRS #RTRSvijesti

Posted by RTRS vijesti on Thursday, March 14, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije