Željku Ivanoviću 24 godine zatvora zbog genocida

Radiosarajevo.ba
Željku Ivanoviću 24 godine zatvora zbog genocida


Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas presudu u predmetu Željko Ivanović proglašen je krivim za genocid.

Sud Bosne i Hercegovine osudio ga je na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 24 godine, a vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.

Optuženi Željko Ivanović proglašen je krivim što je, u svojstvu specijalca-policajca, pripadnika 3. voda Skelani Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići MUP-a Republike Srpske, zajedno s pripadnicima Drugog odreda SBP Šekovići i drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i MUP-a RS, u periodu od 10. jula do 19. jula 1995. godine počinio radnje koje su doprinijele ubijanju pripadnika skupine Bošnjaka enklave Srebrenica koji su, kao Bošnjaci istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka te time pomogao da se ista djelimično istrijebi kao nacionalna, etnička i vjerska skupina, javila je Fena.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 24. aprila 2012. godine, koja je ukinuta rješenjem vijeća Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine od 16. novembra 2012. godine, optuženi Željko Ivanović bio je proglašen krivim za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti i nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, saopćeno je iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije