Željko Komšić: 'Zbog Konakovića se osjećam kao trinaesto prase u svojoj domovini'

15
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: 'Zbog Konakovića se osjećam kao trinaesto prase u svojoj domovini'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Mnogo bure se podiglo kada je Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine promijenila ime u Komisiju za saradnju s NATO. 

Tadašnja vlast, primarno stranke SDA i DF, su primile veliki broj kritika od sadašnje vlasti, tada opozicije, koju čine NiP, SDP i Naša stranka. Sada je, u intervjuu za Slobodnu Bosnu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić objasnio zbog čega je došlo do ove promjene.

Upitan o kritikama koje na njegov račun upućuje ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, specifično vezan za NATO put BiH, Komšić je rekao

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

"Konakoviću je izdaja nešto sasvim imanentno. Kada slušam Konakovića kako govori o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebala biti i kako spremno udovoljava zahtjevima Zagreba i Čovića, ja se osjećam izdano, osjećam se kao "trinaesto prase" u svojoj zemlji!

On je spreman da izda, između ostalih, i mene i slične meni, a mi sigurno radimo u interesu BiH a ne Hrvatske, zarad UZP-a. OK, sigurno nije jedini sa takvim stavovima i meni nije prvi put da tako nešto čujem. Na kraju krajeva, dobro je i to znati, znati ko ti šta i kako misli! Ipak, u nekom hipotetičkom i apstraktnom izboru između njega i Čovića, ja bih ipak izabrao njega a ne Čovića. Ali, kažem, nismo svi isti!

Milan Tegeltija postao novi konzul Bosne i Hercegovine u Rijeci

Milan Tegeltija postao novi konzul Bosne i Hercegovine u Rijeci

A što se tiče NATO-a, Konaković pitanje NATO integracije i obavezu Vijeća ministara oko dostavljanja Programa reformi svodi na nivo naših političkih i stranačkih odnosa što je potpuno promašeno. Itekako dobro razumijem kakve sve teškoće postoje u procesu dostavljanja Programa reformi, ali ne želim prihvatiti to da Vijeće ministara nije gotovo ni pokušalo da dostavi Program reformi za 2023. Zašto nije pokušalo, to je zapravo pravo pitanje. To sigurno nije zbog imena komisije u čijoj je nadležnosti taj rad.

Stvar je u tome da ta komisija ne radi. I to nije odgovornost samo Konakovića da budem do kraja korektan nego i predsjedavajuće Krišto pa i ostatka Vijeća ministara. Moguće da pomenuti ne znaju kako se izrađuje Program reformi pa ga nisu ni dostavili u sjedište NATO-a. Mi nemamo ništa protiv toga da pomognemo eventualno u izradi Programa reformi jer smo u prošlom mandatu poslali tri. Ovo govorim bez ikakve malicioznosti i tome slično. Ako treba pomoći, jer je to interes države, tu smo.

Vezano za samo ime komisije, gospodina Konakovića a i sve koje zanima zašto je promjenjen naziv Komisije upućujem na Američku ambasadu kao i na britansku ambasadu koji su u zadnjin tren insistrirali na promjeni naziva komisije nazivajući to samo 'pitanjem semantike' dok je sadržaj ostao isti i BiH je aktivirala MAP." 

Elmedin Konaković komentarisao imenovanje Milana Tegeltije za konzula u Hrvatskoj

Elmedin Konaković komentarisao imenovanje Milana Tegeltije za konzula u Hrvatskoj

Komšić je komentarisao i imenovanje Milana Tegeltije na mjesto konzula u Rijeci.

"Da nismo glasali kako jesmo, Bosna i Hercegovina ne bi imala ambasadore u Turskoj i Libiji. A na tome je, razumljivo i opravdano, posebno insistirao gospodin Denis Bećirević.

Uostalom, ako im se Tegeltija ne sviđa, neka ga odbiju. Nisam ja hvalio Dodika i njegovu politiku nego Milanović. I nije moj problem što je sada Milanović u nezahvalnoj poziciji jer mu on mora dati, čime će naljutiti hrvatsku javnost, ili odbiti egzekvaturu Tegeltiji, čime će se zamjeriti svom velikom prijatelju Dodiku", rekao je Komšić.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije