Željko Komšić dočekan u Pentagonu: Od 1992. SAD i BiH jačaju odnose

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić dočekan u Pentagonu: Od 1992. SAD i BiH jačaju odnose
Foto: Radiosarajevo.ba / Željko Komšić dočekan u Pentagonu

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sastao se danas s predstavnicima Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu.

Komšić u Chicagu: Dan državnosti je najznačajniji datum u modernoj historiji BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne u Hercegovine Željko Komšić na poziv bosanskohercegovačke zajednice iz Chicaga, prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Komšić tom prilikom održao je i prigodan govor koji prenosimo u cjelosti: "Čast mi je i zadovoljstvo što sam večeras ovdje ponovo sa vama.

"Otkako je Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost 1992. godine, Sjedinjene Države, saveznici i partneri ojačali su svoje veze s državom kako bi osigurali međusobnu sigurnost i mir u regiji", navodi se u saopćenju.

Bosna i Hercegovina će 2020. godine predsjedavati sastankom između SAD-a i zemalja članica Jadranske povelje.

Jadranska povelja je regionalni savez koji okuplja Albaniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Predsjedavajući Predsjedništvas BiH od početka sedmice boravi u radnoj posjeti SAD-u, a ranije je najavljeno da je planiran susret Komšića i sa Philipom Reekerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD za europske i azijske poslove te razgovori sa Maureen Cormack, glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara i Matthewu Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan.

Željko Komšić u radnoj posjeti SAD-u

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić putuje u Sjedinjene Američke Države gdje će, na poziv bosanskohercegovačke zajednice iz Chicaga, prisustvovati Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić će se, najavljeno je, u Washingtonu sastati sa Johnom Erathom, višim zamjenikom direktora za europske poslove i  Davidom Trulijem, v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara za poslove međunarodne sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije