Željka Cvijanović za Večernji list: "Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH"

Radiosarajevo.ba
Željka Cvijanović za Večernji list: "Zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH"

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je da "veoma zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH" i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista ne bavi niko od stranih diplomata u BiH.

"Mi imamo jasan zakon u BiH - onaj koji ide na strana ratišta mora biti strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobijaju blage kazne, kao da su išli raditi negdje na bauštelu, a ne ubijati i terorisati ljudi", rekla je Cvijanović za bh. izdanje Večernjeg lista.

Ona je podsjetila da je "svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan sa BiH bilo da je riječ o oružju ili dokumentima", te navela primjer New Yorka i Madrida.

Cvijanović je napomenula da je terorističkih napada bilo i u RS-u i u Federaciji BiH, te da je od nekoliko ambasadora zapadnih zemalja, kada ih je pitala šta misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema postotku u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

"Zamislite tako stupidan odgovor. Umjesto da kažu kako ćemo zajednički riješiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad neko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu nanijeti zlo", rekla je Cvijanović.

Ona je istakla i da je zabrinjava problem sa migrantima, jer osim bezbjednosne, predstavljaju i zdravstvenu prijetnju, a ovdje nema uslova za njihovo zbrinjavanje.

"I tu smo zauzeli jasan stav. Od početka smo rekli da nam ne treba novca EU da zbrinemo te migrante, jer oni idu prema EU. Vi njih pustite da uđu i tamo rješavajte njihov problem. To je problem koji će još dugo trajati, jer nema nikakvog sistemskog rješenja za njega", ocijenila je Željka Cvijanović u intervjuu za Večerni list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije