Željka Cvijanović: Nastavlja se program Erasmus +

Radiosarajevo.ba
Željka Cvijanović: Nastavlja se program Erasmus +

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da će i taj bh.entitet učestvovati u projektu Erasmus+, te da nema nikakve smjetnje i da se taj program nastavlja, javlja Fena.

Bh. studenti izlaze na ulice: Tražimo pravo na bolje obrazovanje

Ona je precizirala da je stiglo još jedno pismo komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Fuelea, u kojem se, kako ističe, jasno potvrđuje da prelazak na novi program Erasmus+ predviđa provođenje puno organizacionih izmjena i kada je u pitanju EU i BiH.

U narednom periodu će se, kaže, voditi razgovori na ekspertskom nivou kako da se realizuje taj program i osigura učešće u tom projektu.

"Važno je reći da Fuele u tom pismu navodi da, i bez potrebe za osnivanje nacionalne agencije, na nivou BiH, ostaje mogućnost učešća u ovom programu, a jedan od preduslova je plaćanje ulazne karte, što uvijek podrazumijeva da država plaća određenu cijenu da bi korisnici iz te države mogli da kandiduju određene i budu učesnici u projektu. Nema nikakvih smetnji. Bit će učešća. Program se nastavlja", navela je Cvijanović.

Ona tvrdi da su predstavnici RS samo isticali da se mora poštovati zakonska procedura u okviru BiH te se pozvali na primjere koji postoje u Evropi.

Govoreći o Elektroprenosu BiH i najavljenoj Skupštini akcionara 23. decembra, ponovila je da nema nikakvog mjesta za reakcije, posebno OHR-a, zbog najave da će entiteti, kao akcionari te kompanije podijeliti dio dobiti.

Ona je za RTRS podsjetila da je već završen izbor generalnog direktora Elektroprenosa BiH, te da su obavljene procedure po pitanju procedure oko izbora članova upravnog odbora od strane entiteta, a ostao je dio koji treba da uradi Vijeće ministara BiH.

"Nakon toga se ide na uspostavljanje nove uprave, u skladu sa svim zakonskim i drugim procedurama koje su predviđene, a zatim u finalizaciju investicionih planova, dok se tek kada se steknu uvjeti, ide na raspodjelu dobiti", rekla je Cvijanović napominjući da će se završiti sve zakonske procedure i da nema mjesta za bilo kakvu galamu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije