Željeznice FBiH: Mi smo preduzeće od strateškog značaja

Radiosarajevo.ba
Željeznice FBiH: Mi smo preduzeće od strateškog značaja
Željeznice Federacije BiH danas su uputile reakciju na tekst objavljen na našem portalu. Njihovu reakciju objavljujemo u potpunosti, bez intervencija:

„Povodom teksta objavljenog danas na portalu Radiosarajevo.ba pod naslovom: Akcize za gorivo/ Šta sve plaćamo i šta ćemo dodatno plaćati, u jednom dijelu teksta objavili ste neistinite i po Željeznice FBiH štetne navode, te ovom prilikom, a u skladu sa Zakonom o informisanju zahtijevamo da objavite naše reagiranje kako bi vaši čitaoci i šira javnost bili istinito i objektivno informisani.

Navodeći podatak da je Vlada FBiH prije četiri mjeseca zatražila da se uvede 0, 05 KM za finansiranje željezničke infrastrukture iz maloprodajne cijene nafte, napisali ste da se 'pod tim pojmom podrazumijeva totalno nerentabilno javno poduzeće Željeznice FBiH koje i sada dobiva izdašne državne donacije preko leđa poreznih obveznika, no i pored toga, istoj državi dužno je po raznim osnovama stotine miliona maraka'.

Prije svega, redakcija portala Radiosarajevo.ba treba znati da Vlada FBiH ne daje nikakve 'izdašne donacije' Željeznicama FBiH, već je prema Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja (Službene novine Federacije BiH broj 57/03) obavezna svake godine izdvajati sredstva za održavanje preduzeća čiji je vlasnik i osnivač.

Također, trebate znati da Vlada FBiH ovu svoju obavezu realizuje godišnje sa svega 31 posto od stvarno prihvaćenih troškova željezničke infrastrukture, realizovanih kroz situacije izvršenih radova i da su gubici Željeznica FBiH na godišnjem nivou proporcionalni dugovanjima Vlade FBiH, zbog neispunjavanja njenih zakonom utvrđenih obaveza prema ovom javnom preduzeću.

I na kraju, Željeznice FBiH nisu 'totalno nerentabilno državno preduzeće' kako ste naveli, već je preduzeće od strateškog državnog značaja na koje je naslonjeno 70 posto privrede u BiH.

Zbog netačnih navoda kojima atakujete na ugled našeg preduzeća, zahtijevamo da u skladu sa Zakonom o informisanju, već danas objavite ovo reagiranje na vašim stranicama i spriječite širenje neistinitih i po Željeznice FBiH štetnih navoda.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije