Želim specijalne veze i sa Federacijom

Radiosarajevo.ba
Želim specijalne veze i sa Federacijom

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja želi specijalne i paralelne veze i s Federacijom BiH, kao što ih ima s Republikom Srpskom (RS). 
 
Projekcije infrastrukturnih sistema Srbije, dodao je, usmjerene su prema BiH, kao i RS-u, prema Sarajevu i FBiH. 
 
Govoreći o mjestu svog rođenja, Sarajevu, kazao je da ga za taj grad vežu emocije kojih se nikada neće odricati. 
 
„Te veze nisu samo emotivne, nego i funkcionalne“, kazao je Tadić i podsjetio na svoj angažman tokom gasne krize u Sarajevu, navodeći da će Srbija uvijek na taj način intervenirati. 
 
Nakon razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, ponovio je stav svoje zemlje da sve što se dogovore predstavnici triju naroda i dvaju entiteta u BiH prihvatljivo je za Srbiju, koja je garant Dejtonskog sporazuma te integriteta BiH. 
 
Za RS je rekao da želi da sa Srbijom produbljuje specijalne i paralelne veze, a za naredni sastanak dvaju vlada najavio je nove projekte u, kako tvrdi, domenu privrede i kulture, te oko izgradnje Andrićevog instituta, o čemu su danas razgovarali na sastanku s režiserom Emirom Kusturicom. 
 
Srbijanski predsjednik je rekao da će drugi talas ekonomske krize, koji će „pogoditi čitav svijet, pa tako BiH, RS i Srbiju, biti izuzetno snažan zbog čega treba da budemo spremni, jer će i neka radna mjesta biti dovedena u pitanje“.
 
„Stoga, kaže treba da se sagledaju unutrašnji ekonomski resursi i da se sagleda određena ekonomska koordinacija što je pretpostavka da se izborimo s problemima koji ubrzano pogađaju zemlje mnogo uspješnije od naših“, naveo je Tadić. 
 
U tom smislu, navodi da mu je drago da je prisustvovao otvaranju dionice autoputa Gradiška - Mahovljani i očekuje da će uskoro biti dovršen cijeli posao na tom autoputu. 
 
Kao strateško opredjeljenje naveo je to da se naprave dvije tačke spoja autoputa na granici, na Drni, prema Višegradu i prema Bijeljini. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije