Zelene beretke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj pružile podršku Dudakoviću

Radiosarajevo.ba
Zelene beretke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj pružile podršku Dudakoviću
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zelene beretke
Pripadnici Zelenih beretki danas su se, kao i svakog trećeg maja okupili u ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, kako bi odali počast borcima i građanima Sarajeva poginulim na tom mjestu prije 26 godina.

Podsjetimo, na današnji dan prije 26 godina prilikom povlačenja pripadnika Jugoslavenske vojske iz kasarne na Bistriku došlo je do sukoba u Dobrovoljačkoj ulici pripadnika Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine (TO RBiH) i okupatorske JNA, na čelu sa generalom Milutinom Kukanjcem, koji je u to doba obnašao funkciju komadanta Druge vojne oblasti.

"Drugog maja 1992. godine izvršen je žestok napad, Jugoslovenska vojska je izabrala da bude agresor. Dragi saborci zahvaljujući vama Bosna i Hercegovina je sačuvana. To je najveća pobjeda u periodu agresije. Potisnuli smo treću vojnu silu u Evropi. Ipak, zabrinjava nas neistina koja se priča o trećem maju. Sukob je izazvala Jugoslovenska vojska, nisu ispoštovali dogovor i otvorili su vatru na branioce Sarajeva. Mi  nismo bili zločinci, jer da jesmo, mi ranjene ne bi sproveli do bolnica, niti bi zarobljene razmijenili. Poručujemo da nismo zločinci, mi smo branili naš grad", rekao je Vahid Alić ispred Udruženja Zelene beretke.

Tužilaštvo BiH u januaru 2012. obustavilo je istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

O slučaju "Dobrovoljačka" stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Pripadnici Zelenih beretki osim obilježavanja današnjeg dana pružili su i podršku generalu Atifu Dudakoviću i svim pripadnicima Armije RBiH kojima se sudi za ratne zločine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije