Zelene beretke u Dobrovoljačkoj ulici: Prekinuti sve odnose sa Srbijom

24
I.S.
Zelene beretke u Dobrovoljačkoj ulici: Prekinuti sve odnose sa Srbijom
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Zelene beretke u Dobrovoljačkoj ulici

Danas se navršava 30 godina od napada na kolonu JNA u sarajevskoj ulici Dobrovoljačka povodom kojeg događaja su se Zelene beretke okupile u Sarajevu kako bi odale počast poginulim saborcima.

"Vidimo nepravdu koja se nama, braniocima, nameće. Nepravda je što je Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak uz pritisak agresora Tužilaštva Srbije kažnjavanja navodnih zločina u Dobrovoljačkoj. Ulica Dobrovljačka je bila vojni legitimni cilj iz više razloga. Prvo jer niko nije mogao garantovati nikakav sigurnosni prolaz, pogotovo jer je garanciju dao Alija Izetbegović koji je u tom momentu bio zarobljenik.

Po Ženevskoj konvenciji, nikakvu garanciju ne može dati zarobljenik. U Tužilaštvu danas imamo izjave kao da Alija nije bio zarobljenik, prave nas budalama. Imamo povike iz RS-a da se istraga proširi i na 3. maj. To znači da žele da se sudi onima koji su branili svoje živote.

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja u Ahmićima: Građani krenuli na Put istine i sjećanja

Ovim putem pozivamo političke snage koje govore da su patriote da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste sve naše ratne zarobljenike poslije 30 godina koji se nalaze  u Srbiji. Vidjeli smo kako su to političke elite mogle uraditi kada je bio zarobljen jedan naš visokočinovani policajac. Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe – možete trunuti u srbijanskom zatvoru koliko hoćete", glasi jedna od poruka Zelenih beretki.

Kako su poručili "političari to trebaju primijeniti od danas ili će Zelene beretke pokrenuti aktivnosti kako bi se prekinulo zlostavljanje branioca Sarajeva i BiH".

Podsjetili su na izjavu generala Milutina Kukanjca.

"Izjavu da je napravio vojnu formaciju na čelu s komandantnom vojne formacije i na kraju kolone na čelu s komandantom vojne formacije. Izlazili su kao vojni legitimni cilj", navedeno je danas.

Također, naveli su i kako pozivaju Tužilaštvo BiH da rade posao koji "rade pojedini novinari".

Zelene beretke u Dobrovoljačkoj ulici - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Jasne poruke Zelenih beretki

"Dragi suborci, ne trebamo više trpiti ovakvu nepravdu jer će se izjednačiti agresor i žrtva. Nismo otišli ni na Pale ni u Beograd, branili smo svoj prag. Pozivam ponovo političke stranke da prekinu sve odnose sa Srbijom, posebno u vrijeme kada Srbija ima tenzije da napadne BiH ponovo, jer ne kupuju džaba velika naoružanja. Ne može nijedna država nam suditi osim naše. Ne mogu se dešavati ovakva suđenja - da imamo kojoj stranci pripada koji tužilac. Čekali smo pravdu, nema je. Pravda će se slomiti nama na leđima. E neće", podcrtano je danas.

Poručili su i da je nestalo Predsjedništvo "mi bi bili u šumama, a oni bi bili legitimni predstavnici".

Zelene beretke su naveli i kako su pozvali porodice civilnih žrtava od poginulog vojnika da s njima obilježe ovaj datum.

"Oni to neće, već politički skup. Hvala što ste došli", naveli su na ovom skupu.

Optužnica

Mnogi smatraju da ne postoji događaj iz perioda agresije na našu zemlju, koji je pored mnogo različitih instanci dobio tužilački i sudski epilog koji je uvijek bio isti: ne postoji krivična odgovornost vojnog i političkog rukovodstva Republike BiH, a kolona vozila JNA je predstavljala "legitiman vojni cilj".

Uprkos tome, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Optuženi su:

1. Ganić Ejup, rođen 1946. godine
2. Backović Zaim, rođen 1954. godine
3. Bahto Hamid, rođen 1961. godine,
4. Efendić Hasan, rođen 1934. godine
5. Muslimović Fikret, rođen 1948. godine
6. Pušina Jusuf, rođen 1949. godine
7. Alispahić Bakir, rođen 1956. godine
8. Bezdrob Enes, rođen 1961. godine
9. Dahić Ismet, rođen 1954. godine
10. Žiško Mahir, rođen 1971. godine

"Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina", saopćeno je.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Tužilaštvo BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kao i MUP-om RS, provelo je temeljitu istragu u okviru koje je saslušano više stotina svjedoka navedenog događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije