Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu!

Radiosarajevo.ba
Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu!


Samo dan nakon što smo objavili vijest dagrađani Bosne i Hercegovine imaju najnižu kupovnu moć – moramo objaviti i vijest da je naše zdravstvo najgore u regiji.

Potvrđuju to podaci Svjetskog ekonomskog foruma, na čijoj listi naša zemlja zauzima 89. mjesto, od ukupno 134 zemlje, daleko ispod Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Prema ovim podacima, naši susjedi u Crnoj Gori imaju najbolji zdravstveni sistem i kvalitetne zdravstvene ustanove, pa tako ova zemlja zauzima relativno visoko 33. mjesto. Hrvatska je na 48., Srbija samo dva mjesta ispod, a Albanija na 56., dok je Makedonija na 69. mjestu.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da je ključ za poboljšanje stanja edukacija zdravstvenih radnika i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih ustanova. No, to košta.

„Kada su u pitanju uslovi rada zdravstvenih ustanova, najalarmantnija situacija je u bolnici Kasindol u Istočnom Sarajevu“, kazao je Granulić.

Istakao je da bi do rješenja problema u zdravstvu svakako dovela i racionalnija potrošnja zdravstvenih ustanova.

„Primanja zdravstvenih radnika nisu na uzornom nivou, što je opet posljedica nedostatka sredstava. Na našim prostorima se izdvaja najmanje novca po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje, odnosno svega oko 190 eura, dok je u Srbiji taj iznos 240 eura, a u Sloveniji čak oko 1.000 eura“, dodao je Granulić u razgovoru za Glas Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije