Žbogar: Bezvizni režim u toku španskog predsjedništva EU

Radiosarajevo.ba
Žbogar: Bezvizni režim u toku španskog predsjedništva EU

Foto: Reuters

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Samuela Žbogara.

Bezvizni režim do kraja jula 2010.


Kako je saopćeno iz Komšićevog ureda, na sastanku je razgovarano o putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, butmirskim pregovorima, tranziciji OHR-a i liberalizaciji viznog režima za građane naše zemlje.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar čestitao je BiH na prijemu u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, naglasivši da je to velika stvar i poruka međunarodne zajednice da BiH može preuzeti odgovornost.

Razgovarajući o viznoj liberalizaciji za građane naše zemlje, ministar Žbogar je rekao da je BiH ispunila gotovo sve zadane uvjete i izrazio nadu da bi tokom španskog predsjedavanja EU vizna liberalizacija trebala biti usvojena.

Također, naglasio je da Slovenija podržava put BiH ka NATO-u i EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je na čestitkama za prijem naše zemlje u Vijeće sigurnosti UN-a, naglasivši da je to velika stvar za BiH i da je najvažnije da tu podršku ne iznevjerimo, javlja Fena.

Inzko-Žbogar: Preusmjeriti pažnju na evropske integracije


Žbogar se u nedjelju uvečer sastao i s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je informirao ministra vanjskih poslova Žbogara o napretku koji je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu euroatlantskih integracija, o ispunjavanju uvjeta za zatvaranje OHR-a i tranziciji ka misiji predvođenoj Evropskom unijom, kao i o sveukupnim naporima koji se trenutno poduzimaju kako bi BiH postala efikasnija država.

Zabrinut zbog trogodišnjeg političkog zastoja koji je ugrozio provođenje ključnih reformi i rezultirao zahlađenjem odnosa između lidera koalicije na vlasti, visoki predstavnik Inzko i ministar vanjskih poslova Žbogar su se složili da će EU i međunarodna zajednica nastaviti s radom kako bi BiH prerasla u stabilnu i održivu demokratsku zemlju na putu ka integraciji u Evropsku uniju.

Ministar vanjskih poslova Žbogar je podvukao da je BiH važan partner za Sloveniju.

- Naša zajednička prošlost, lične veze i trgovina znače da imamo poseban interes da osiguramo da Bosna i Hercegovina postigne napredak ka EU. Brine nas što prečesto viđamo da se trgovina i ekonomija potiskuju u drugi plan, rekao je Žbogar.

Slovenski šef diplomatije u ponedjeljak se također sastao i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije