Zbog zagađenja zraka sutra u školama nema nastave

Anadolija
Zbog zagađenja zraka sutra u školama nema nastave
Nastava u osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Tuzle sutra neće biti održana.
To je preporučeno na danas održanoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite kojoj je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić.
 
"Obustava nastave odnosi se za sada samo za srijedu 1. februara, a o daljim aktivnostima i eventualnom produžavanju obustave, javnost će biti blagovremeno obaviještena", rekao je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Tuzlanskom kantonu.
 
Gradskoj upravi Grada Tuzle tokom sjednice preporučili su da obustavi rad u predškolskim ustanovama, a Ministarstvu za unutrašnje poslove TK-a da pooštri kontrolu tehničke ispravnosti vozila s posebnim akcentom na izduvne gasove, te da iz prometa isključi neispravna vozila po tom osnovu.
 
Prema podacima sistema za praćenje kvaliteta zraka s fiksnih stanica lociranih na području Živinica i Lukavca, stanje se poboljšalo, odnosno smanjena je koncentracija sumpordioksida u zraku.
 
Ipak, građanima se savjetuje da ograniče boravak i kretanje na otvorenom prostoru, da upotrebu putničkih i teretnih vozila svedu na minimum, te da u kotlovnicama za grijanje i u procesu proizvodnje ne koriste čvrsto gorivo u kojem je prisutna veća koncentracija sumpora.
 
Osim toga, savjetuje se i da se prostorije ne provjetravaju do promjene vremenskih uvjeta, kao i da se smanji konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama. Ako su u mogućnosti, svim građanima, a naročito trudnicama, djeci, hroničnim bolesnicima i starijim osobama savjetuje se da borave na svježem zraku, na obližnjim planinama i izletištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije