Zbog šuge bi mogle biti zatvorene škole u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Zbog šuge bi mogle biti zatvorene škole u Mostaru

U Mostaru bi u narednom periodu moglo doći do zatvaranja škola i vrtića zbog velikog broja oboljelih od šuge, a mostarske zdravstvene institucije pomno prate situaciju sa širenjem kuge, pišu Nezavisne.

Nermin Avdić, šef Higijensko-epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), nedavno je izjavio da su zdravstvene institucije vrlo zabrinute te rekao da se strahuje zbog povećanog broja prijava, naročito iz okoline Mostara, gdje su životni uslovi, vjerovatno, lošiji.

"Manje se vodi računa o higijeni, a to je plodno tlo za širenje ove zaraze. Tako se znalo dogoditi da djeca iz tih sredina donesu bolest u škole, koja se poslije proširi i na ostale", kazao je Avdić, napominjući da se šuga najviše javlja zimi, kada se grupe ljudi kreću u zatvorenom i neprozračenom prostoru.

Samo u posljednjih mjesec dana u Mostaru je evidentirano više od stotinu novooboljelih, dok se smatra da je taj broj daleko veći zbog onih koji se ne javljaju u bolnice.

Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je da nije nova informacija da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) povećan broj oboljelih od šuge, ali da nema informaciju da je planirano zatvaranje škola i vrtića.

"Tu informaciju sigurno imaju u Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo", istakla je Ravlija. U Zavodu za javno zdravstvo HNK nisu otkrili nikakvu informaciju u vezi sa potencijalnim zatvaranjem škola zbog šuge, navode Nezavisne.

Pojava skabijesa ili šuge posebno je primjetna na prostoru HNK u posljednje dvije godine, a samo u prošloj godini zabilježeno je oko 400 slučajeva. Trenutno najviše oboljelih od šuge ima u Hercegovini i u Tuzlanskom kantonu.

Vezano:
Bolesti trećeg svijeta haraju u BiH

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije