Zbog snijega vanredno stanje u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Zbog snijega vanredno stanje u Federaciji


21: 30
Košarkaši Hemofarma iz Vršca i dalje su blokirani u mjestu Drežnica, između Jablanice i Mostara, ali su bezbjedni jer mještani mogu da im pruže pomoć, izjavio je predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić.

20:20
Federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović posjetio centralni punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kliniku za urgentnu medicinu KCU u Sarajevu, saopšteno je.

20:15 Željeznice FBiH uputile apel svojim zaposlenicima da se jave na posao u najbližu željezničku stanicu kako bi pomogli u čišćenju snijega.

20:00
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao preporuke za stanovništvo.

19:45
Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio da, prema trenutnim informacijama kojima raspolaže, u ovom entitetu nema ljudskih žrtava i ozlijeđenih uslijed snježneg nevremena.

19:30
Mašine su se konačno oko 18 sati probile od Mostara do Drežnice i deblokirale kolonu s više desetaka automobila i autobusa koja se trenutno se nalazi na domak Mostara. Putnici su sinoć oko 20 sati zapeli u snježnoj mećavi na dionici M-17 Salakovac – Drženica, između Mostara i Jablanice. 

19:20
Radnici Aluminija uspjeli se probiti kroz snježne nanose do industrijskih postrojenja poduzeća. U toku je prebacivanje djelatnika koji su u petak navečer ostali blokirani u krugu tvornice i od tada su radili skoro tri smjene.

19:15
Zavejanim putnicima na Tjentišu pomoći će mještani; brojni putevi u RS-u i dalje neprohodni, izuzetno teška situacija na Sokocu, navodi se u vanrednom izvještaju Uprave Civilne zaštite  RS-a

18:30 Zbog proglašenja elementarne nepogode otkazana zajednička komemorativna sjednica Kantona Sarajevo povodom 18. godišnjice masakra na pijaci "Markale".

17:55 Proglašeno vanredno stanje u Federaciji BiH!


17:54
Neki nemaju problema sa upornim snijegom i hladnoćom. Skaču polugoli u snijeg. Kao ovaj Sarajlija.

17:50 U Sarajevu, na neki čudan način, vlada skoro pa praznična atmosfera. Mnogi su cijelu situaciju iskoristili za zabavu. Više ovdje.

17:45
Forum mladih SDP-a Konjic, te volonteri i prijatelji ovog grada, za svoje sugrađane su otvorili humanitarni telefon na kojem će se odgovoriti na svaki poziv starijih ili bolesnih sugrađana kojima treba pomoć. Kontakt telefoni: 036/734-670, 036/734-671, 061-610-127, 061-918-891.

17:30
Zbog iznimno teških vremenskih prilika Tomislavgrad je od jutros paraliziran, a sve saobraćajnice su trenutno blokirane. Neki dijelovi općine su ostali bez električne energije, kazao načelnik općine Ivan Vukadin

17:10
U Javnoj ustanovi za hitnu i medicinsku pomoć Kantona Sarajevo od sinoć do poslijepodnevnih sati danas bile 43 hitne medicinske intervencije. Njihov medicinski tim koji je odsječen u Trnovu, i večeras ostaje tamo.

17:05
Očišćen prilaz krugu i klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, otežan još jedino prilaz Klinici za plućne bolesti Podhrastovi.

17:00
Saniranje puknutih vodovodnih cijevi u Sarajevu tek sutra, rečeno u KJKP Vodovod i Kanalizacija.

16.32
Naseljima u Opštini Kladanj potrebna pomoć u hrani, saopštili iz tuzlanskog Štaba CZ.

16.30
Načelnik općine Tuzla proglasio stanje prirodne nesreće; snijeg u ovom gradu visine preko 70 cm.

16:05
ZDK: Većina puteva neprohodna, u Olovu proglašeno stanje prirodne nesreće.

15:40
Operativno-komunikacijski centar (122) pri Ministarstvu sigurnosti BiH, koji je aktivan i radi u punom kapacitetu, izvijestio da je najteže na području HNK i istoka Bosne.

15:30
Snabdijevenost apotekama u Sarajevu je na nivou. Dežurne apoteke su u stanju pripravnosti, a u funkciji je ivanredna služba dostave lijekova. Svima kojima su lijekovi potrebni, neka se jave dežurnoj apoteci „Hitna“, na broj telefona 033 716 331.

15:02 U Sarajevu proglašeno vanredno stanje!

 
14:55 Josipović i Tadić napustili Jahorinu.

14:50 Federalna vlada pozvala građane na solidarnost i obećala da su svi kapaciteti Civilne zaštite na raspolaganju.
 
14:44 Hotel Bristol u Sarajevu dijeli besplatan čaj i kafu za sve pješake koji prolaze ispred njihovog hotela. Čaj i kafa dijeliće se i sutra ako situacija ostane ista, potvrdili su za naš portal u hotelu.

14:43 
Krov sportske dvorane u izgradnji u općini Istočno Novo Sarajevo urušio se uslijed snažnih snježnih padavina. 

14:27 Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Općine Široki Brijeg, koja je danas održana pod predsjedanjem zapovjednika Općinskog načelnika Mire Kraljevića, a na prijedlog Stožera Civilne zaštite,proglašeno je stanje elementarne nepogode za cijelo područje Općine Široki Brijeg.

 14:20 Općina Zenica i općinski štab zimske službe za danas su organizovali veliku akciju pod nazivom 'Bijeg na snijeg'. Od 12 sati planirano je da se građani Zenice uključe u čišćenje snijega ispred svojih vrata, zgrada, kuća i naselja, a popodne će biti organizovano veliko okupljanje na Trgu Alije Izetbegovića.
 
14:16 Snijeg u Tuzlanskom Kantonu i do 60 cm, putevi otežani. Ukoliko se uputite prema Sarajevu preporučujemo putni pravac Tuzla-Doboj-Sarajevo jer je put preko Karaule neprohodan.
 
14:00 Vojska na terenu na Palama i u Čapljini, zahtjeva iz Sarajeva još nije bilo.

13:40
Snijeg u Sarajevu ponovo počinje padati istim intenzitetom kao i sinoć. Nadajmo se da će se prognoze pokazati tačnima te da će do kraja dana i sutra doći do normalizacije vremenskih prilika.

13:30 Klub spasavalaca 2000 ide tamo gdje, zbog snijega, ne dolaze vozila hitne pomoći.

13:20 Oni koji ne mogu pomoći u čišćenju, mogu pomoći tako što će radnike Rada i svoje sugrađane koji čiste počastiti toplim čajem ili kafom.

13:16 Situacija se u gradu, nakon prestanka padavina, polako smiruje. Grtalice raščišćavaju ulice, građani raščićavaju parkinge i prilaze zgradama.

13:16 Sutra, u nedjelju, snijeg ne bi trebao padati, poruka je sinoptičara. Ipak, možemo ga ponovo očekivati naredne sedmice.

13:15 Vlada Kantona Sarajevo će u 14 sati donijeti odluku da li da se uvede vanredno stanje.

12,45: Najviše što u ovom trenutku možemo napraviti je izaći iz svog stana i raščistiti snijeg ispred svoje kuće.
 
12:30 Naši reporteri sa terena javljaju da u sarajevskim supermarketima hljeba i ostalih namirnicama ima u dovoljnim količinama. Jutrošnja 'nestašica' hljeba i flaširane vode očito je bila posljedica straha građana. Život se polako vraća u glavni grad...
 
11:45 Dvije mašine krenule su oko 10.30 sati u raščišćavanje kako bi se evakuiralo oko 50 putnika koji su više od 12 sati ostali blokirani u Tuhaljima nadomak Miljevine usljed nekoliko sniježnih lavina, koje su sinoć blokirale desetak vozila i jedan autobus. 

11:40 U Sarajevu je u funkciji autobuska linija Baščaršija - Energoinvest. Ostatak grada je bez javnog gradskog prijevoza. Na cestama se pojavi tek poneki automobil. Zaglavljeno je 12 tramvaja.

11:35 Na Palama je proglašeno stanje elementarne nepogode, a vlasti su pozvale građane da se uključe u raščišćavanje objekata i puteva.

11:27 Pod težinom snijega srušio se balon u Zetri.

11:17 U supermarketu Konzum je, prema nezvaničnim informacijama, oko 10 sati nestalo hljeba, a i zalihe vode su pri kraju.

11:10 Blokirano je više puteva širom BiH. Opširnije ovdje.

11:05 Iz kantonalnog preduzeća Rad kažu da njihove mašine rade na čišćenju prilaza najvažnijim objektima: bolnice, hitna pomoć, domovi zdravlje. Iako su sve mašine na terenu, nemoguće je očistiti toliko snijega.

Cijela zemlja je na granici kolapsa nakon višednevnih snježnih padavina, a nježni nanosi zatrpavaju ulice, puteve i zabačena sela.

Pogledajte fotografije Sarajeva
 
U Sarajevu od sinoć ne radi javni gradski saobraćaj, a prohodna je jedini glavna cesta uz tramvajske šine, mada se malo ko upušta u vožnju. Oni koji su morali iz kuće izaći, moraju uglavnom pješice ići na svoja odredišta.
 
Temperatura, srećom, nije više toliko niska kao prvih dana, ali najveći je problem što snijeg uopšte ne prestaje padati, a prema prognozama bi i sutra, pa čak i u ponedjeljak, trebalo biti tako. Na Bjelašnici je snijeg preko 2 metra, a u Sarajevu je izmjeren najveći snježni nanos od 1.1. m.
 
Najteža je situacija svakako u brdskim i planinskim naseljima, od kojih je veliki broj diljem zemlje odsječen od saobraćajnica i većih mjesta i gradova.
 
Veliki problem su također i snježne lavine na putevima, naročito u Istočnoj Bosni, od Sarajeva kao Trnovu i Foči.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije